Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

MISBRUIK VERBLIJFSPAPIEREN LIGT OP DE LOER ILLEGALE HOEREN SCHIEDAM

SCHIEDAM- Illegale prostituees maken misbruik van aangeboden verblijfspapieren. Hulpverleners helpen de vrouwen bij het aannemen van de slachtofferrol. Dat is in het kort wat 28 jaar geleden al duidelijk werd uit onderzoek naar de richtlijnen voor opsporing en vervolging van vrouwenhandel. Desondanks laat anno 2020 de gemeente Schiedam weten verblijfsvergunningen aan te bieden aan illegale temeiers die worden opgepakt, inclusief doorverwijzing naar hulpverleningstrajecten voor onder meer het aanvragen van uitkeringen.

Illegale prostituees die in Schiedam worden opgepakt kunnen aanspraak maken op de B8 regeling uit de Vreemdelingencirculaire. Hiermee krijgen zij toch (tijdelijk) verblijfsrecht in Nederland en kunnen zij aanspraak maken op diverse voorzieningen.

Ter verbetering van de opsporing en vervolging van vrouwenhandel en ter vergroting van de aangiftebereidheid van slachtoffers van vrouwenhandel zijn in 1989 door de procureurs-generaal richtlijnen opgesteld voor opsporing en vervolging van vrouwenhandel. In opdracht van het ministerie van Justitie is in 1992 gestart met een uitvoerig onderzoek naar de werkbaarheid van de richtlijnen met als resultaat het eindrapport ‘Vrouwenhandel: beleid in beeld’.

Een politiefunctionaris uit het PG-richtlijnenrapport sprak openlijk twijfels uit over hulpverleningsinstellingen. “Wij weten dat er tegen de vrouwen wordt gezegd: ga maar aangifte doen, dan krijg je een vergunning. Ze worden slachtoffer gemaakt, want er is geen sprake van vrouwenhandel.” Weer andere respondenten stellen: “Er wordt misbruik gemaakt van de tijdelijke verblijfsvergunning. Een dag later werken ze weer in de prostitutie.”

De verhalen van de kenners hebben nooit tot enig vervolgonderzoek geleid naar de signalen van misbruik.

Wel merkte de Schiedamse publiciste Sietse Altink in dezelfde periode al op dat de uitbuitingssituatie waarin vele illegale buitenlandse prostituees belanden, vaak ten onrechte wordt bestempeld als vrouwenhandel, waardoor de indruk is ontstaan dat alle illegale buitenlandse prostituees het slachtoffer zijn van gedwongen prostitutie. Volgens Altink is dit het gevolg van het overdrijven van aantallen ‘verhandelde vrouwen’ door instanties die geen onderscheid maken tussen gedwongen en vrijwillige prostitutie. Ook zijn sommige media (…) geneigd problemen te overdrijven (Bron: Dossier vrouwenhandel, Sua, 1993).

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *