WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘MEESTE KLACHTEN VLIEGVELD ROTTERDAM VAN KLEINE GROEP’

ROTTERDAM- Het aantal meldingen rondom Rotterdam The Hague Airport (RTHA) bij DCMR Milieudienst Rijnmond is flink is toegenomen, terwijl het aantal vliegtuigbewegingen licht is gedaald. Dat blijkt uit het Jaarrapport 2022 dat vandaag is gepubliceerd. RTHA is zich bewust van de ervaren hinder door omwonenden van de luchthaven en zet zich – naar eigen zeggen – in om de hinder te beperken.

Ongunstige spreiding als gevolg van de lockdowns leidt tot drukke zomer en meer meldingen in 2022 Ten opzichte van gebruiksjaar 2019, het laatste normale jaar voor corona, is het commercieel verkeer in 2022 afgenomen met 3%. Het aantal meldingen van geluidsoverlast is toegenomen met 60%. In gebruiksjaar 2022, wat loopt van 1 november 2021 tot en met 31 oktober 2022 waren, als gevolg van de lockdowns, een groot aantal niet-gebruikte slots vanuit het winterseizoen overgeheveld naar het zomerseizoen. Hierdoor was er een grotere piek dan gebruikelijk in de zomermaanden. Aangezien de lockdowns in het winterseizoen ‘22/’23 geen rol meer speelde, zijn de vliegtuigbewegingen in 2023 meer verspreid over het jaar en zijn er minder niet-gebruikte slots. Dit jaar zal er dan ook een regulier zomerseizoen plaatsvinden.

In gebruiksjaar 2022 waren er 2.465 melders ten opzichte van de circa 2 miljoen passagiers die via
Rotterdam The Hague Airport gereisd hebben in diezelfde periode. Daarnaast dient een grote groep melders een relatief laag aantal meldingen in en zijn 49 huishoudens (2%) verantwoordelijk voor meer dan de helft (50.000) van de meldingen.

Naast het niet overhevelen van slots neemt de luchthaven nog meer hinderbeperkende maatregelen. Zo is het voornemen om vanaf 1 januari 2025, in het nieuwe luchthavenbesluit, het aantal nachtvluchten verder terug te dringen. De vertragingen van commerciële vluchten na 23.00 zullen worden gehalveerd en er is een aangescherpt nachtregime voor business aviation. Daarnaast worden de randen van de dag (tussen 7.00 – 8.30 uur en 21.00 – 23.00 uur) beschermt tegen een toename van het aantal vluchten.

2 reacties op “‘MEESTE KLACHTEN VLIEGVELD ROTTERDAM VAN KLEINE GROEP’

  1. De meeste mensen zeuren en klagen. Maar wel zelf vliegen pfffff wat een gezeur. Je weet als je in de buurt woont dat er vliegverkeer over komt. Ook hier veel vliegverkeer. Ach we nemen het voor lief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *