WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

MEER DAN 300 STADIONVERBODEN FEYENOORD-HOOLIGANS

ROTTERDAM- Er zijn op dit moment 301 lopende landelijke stadionverboden geregistreerd van Feyenoord-hooligans. Dat laat de Rotterdamse burgemeester Amed Aboutaleb (PvdA) weten, op verzoek, aan de gemeenteraad. Aan geen van deze supporters is vanuit de gemeente een bestuurlijke maatregel opgelegd. Vanuit het OM hebben vijftien supporters een gedragsaanwijzing in de vorm van een gebiedsverbod rond de Kuip. De strafrechter kan volgens artikel 38v lid 2 van het Wetboek van Strafrecht vier soorten beperkingen in de vorm van een vrijheidsbeperkende maatregel opleggen. Dit zijn het gebiedsverbod, het contactverbod (geen voetbalmaatregel), het gebiedsgebod (geen voetbalmaatregel) en de meldplicht. Behalve het contactverbod kan de strafrechter deze ook opleggen bij voetbalgerelateerde overtredingen. Op dit moment zijn er geen supporters die een meldplicht hebben.

Het is mogelijk om bij ernstige of stelselmatige verstoringen van de openbare orde (‘overlast’) een gebiedsverbod aan iemand op te leggen. Deze verboden gelden voor maximaal 3 maanden en mogen verspreid worden over 2 jaar. Dit is relevant bij voetbalgerelateerde overlast, het verbod kan dan verspreid worden over twee voetbalseizoenen. Een gebiedsverbod kan aan eenieder opgelegd worden, niet alleen aan inwoners van Rotterdam. Door het gebiedsverbod is het voor die persoon verboden om op bepaalde plekken in Rotterdam te komen, bijvoorbeeld rond de Kuip of in het Centrum. Dit is een bestuursrechtelijke maatregel en de bevoegdheid volgt uit de Gemeentewet.

De KNVB en de individuele clubs kunnen stadionverboden opleggen. Dit betekent dat iemand niet meer in het stadion mag komen. Dit is een private sanctie. Dit is dus geen bestuursrechtelijke bevoegdheid. De lengte van een KNVB-stadionverbod varieert per overtreding van 3 maanden tot 240 maanden. Bij meerdere overtredingen is er een cumulatie van de termijnen.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om bij ernstige of stelselmatige verstoringen van de openbare orde (‘overlast’) een meldplicht aan iemand op te leggen. Deze meldplicht geldt eveneens voor maximaal 3 maanden en mag verspreid worden over 2 jaar. De meldplicht kan ook aan eenieder opgelegd worden, niet alleen aan inwoners van Rotterdam. Dit is een bestuursrechtelijke maatregel en de bevoegdheid volgt uit de Gemeentewet.

Eén gedachte over “MEER DAN 300 STADIONVERBODEN FEYENOORD-HOOLIGANS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *