WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

MAASSLUIS ZET PROBLEMEN AMBULACEVERVOER OP EEN RIJ

 

Het gemeentebestuur van Maassluis benadrukt dat niet de kwaliteit van de ambulancezorg ter discussie staat en dat de zorg van bijvoorbeeld reanimaties niet uitsluitend afhankelijk is van de snelle aanwezigheid van een ambulance. Binnen de regio Rotterdam-Rijnmond is het al jaren praktijk dat bij een melding van een reanimatie direct de brandweer en de politie worden gealarmeerd die zeer snel (vaak al binnen 8 minuten) ter plaatse zijn en direct starten met de eerste hulp met behulp van een AED. Ook wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van burgerhulpverleners die ook bij een melding van een reanimatie worden gealarmeerd.

MAASSLUIS- Gemeenten die het meest liggen aan de rand van de Veiligheidsregio Rijnmond (zoals Maassluis) merken het meest van het tekort aan gespecialiseerd (ambulance)personeel. Het  hoog opgeleid en getraind personeel is op diverse plaatsen hard nodig; op de ambulance, de Spoedeisende Hulp (SEH) en de intensive care (IC) van de ziekenhuizen, laat het gemeentebestuur van Maassluis weten in een raadsinformatiebrief over de ambulancezorg.

In principe wordt Maassluis “bediend” door de ambulancepost in Vlaardingen, maar als deze al een melding heeft moet een vrije ambulance van verder weg komen.

Te weinig ambulancepersoneel heeft als direct gevolg dat er niet voldoende diensten gedraaid kunnen worden, ook al zijn er voldoende ambulances. Maar de zorgketen, betaande uit huisartsenposten (HAP) , spoedeisende eerste hulp (SEH) en ziekenhuizen, wordt efficiënter georganiseerd. Gevolg hiervan is dat ziekenhuizen, SEH en huisartsenposten worden gesloten (Ruwaard van Putten, Havenziekenhuis, Vlietland ziekenhuis). En dat ziekenhuizen zich specialiseren, waardoor het vervoer van patiënten, die al opgenomen zijn, voor onderzoek tussen de ziekenhuizen toe neemt (B-vervoer).

Door de drukte op de SEH’s lopen de wachttijden van ambulances op. Wachttijden van meer dan 1 uur zijn geen uitzondering meer, en hierdoor ook de tijd dat een ambulance nog niet beschikbaar is. Met enige regelmaat leidt de drukte op SEH’s ook tot het verzoek om een SEH tijdelijk te ontzien bij het aanbieden van patiënten. Daarnaast kunnen patiënten niet altijd vanuit de SEH doorstromen naar een bed in het ziekenhuis (beddentekort). Ook dit leidt tot langere doorlooptijden op de SEH’s en daarmee langere wachttijden van ambulances. De kwetsbare infrastructuur en de toenemende verkeersintensiteit leiden tot langere aanrijtijden.

 

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *