Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

MAASSLUIS WIL AARDGAS BANNEN

MAASSLUIS- In 2021 werkt de gemeente Maassluis aan een zogenoemde Transitievisie Warmte. In dit plan worden kansrijke alternatieven voor aardgas in beeld gebracht en wordt gekeken wanneer welke buurten de overstap kunnen maken.

Om inwoners, bedrijven en organisaties goed te informeren en vanaf het begin mee te nemen in de overstap worden in februari twee online bijeenkomsten georganiseerd: dinsdagmiddag 16 februari voor bedrijven en organisaties en donderdagavond 18 februari voor inwoners. Daar – en vooraf al via een enquête – kunnen de deelnemers vragen stellen, ideeën delen of hun mening of zorgen uiten. Meer informatie is te vinden op de gemeentelijke website: www.maassluis.nl/aardgasvrij.

De huidige regering wil dat Nederland in 2050 aardgasvrij is. Het stadsbestuur heeft de ambitie voor een CO2-neutraal Maassluis in 2040. Dit betekent dat wordt overgestapt op andere vormen voor het verwarmen van gebouwen én voor koken en warm water. Niet gelijk vandaag of morgen, maar wel in de komende jaren tot aan 2040. Voor wethouder Sjef Evers (VVD) is het heel belangrijk dat de overstap op alternatieven voor aardgas voor iedereen betaalbaar is. “Natuurlijk maken mensen zich zorgen over de kosten voor deze overstap, maar dat moeten we op een creatieve manier oplossen. Het is een voorwaarde dat iedereen mee kan doen!”

Wethouder Sjoerd Kuiper (PvdA): “Ook op dit moment kun je al heel veel doen om een woning te verduurzamen. Het isoleren van een woning of bedrijfspand is altijd een goede investering. En doet u het niet voor het milieu? Doe het dan voor uw portemonnee of het comfort in uw woning. Het is fijner wonen als u het in de winter warm en in de zomer koel hebt.” Kleine maatregelen kunnen ook helpen bij het besparen van energie, ook voor huurders. Voorbeelden hiervan zijn radiatorventilatoren, radiatorfolie, ledlampen en een waterbesparende douchekop, meent de gemeente.

In Maassluis verwarmen veel mensen hun huis met aardgas. Per buurt wordt gekeken wat een logisch moment is om over te stappen naar aardgasvrije warmteoplossingen. In het plan van de gemeente staat wat de alternatieven voor aardgas zijn, wanneer en hoe buurten van het aardgas afgaan. Elke gemeente moet dit plan eind 2021 klaar hebben.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

2 reacties op “MAASSLUIS WIL AARDGAS BANNEN

 1. De waanzin ten top, net als in Schiedam.
  Kosten aardgasvrij voor Schiedam Groenoord,
  December 2020 viel er wederom een schrijven in de brievenbus waar wij bewoners enorm blij van moeten worden, ja, Energie Schiedam heeft het beste met u voor.
  Wat was de boodschap? Nou u krijgt, als we ja zeggen (en waarom zouden we), een hele nieuwe verwarming met warm tapwater. Een citaat:
  “Wat zijn de kosten van het aardgasvrij maken per woning?
  Het bedrag per woning hangt af van de manier waarop de woning aardgasvrij wordt gemaakt. Bij aansluiting op het warmtenet gaan we uit van ongeveer € 15.000 per woning.” https://www.nieuweenergieschiedam.nl/kosten-en-betaalbaarheid

  Eigenaren mogen meedoen en die kunnen subsidie krijgen van wel €2000,- (het kost maar €15000,-) dus een koopje! U heeft het geld niet? Geen probleem, dat mag u lenen bij de gemeente tegen 1.2 % rente voor dertig jaar. Groenoord is toch een achterstandswijk?
  Mag de gemiddelde bewoner zich wel in de schulden steken voor dertig jaar? Ok, beetje vreemd, maar ja, als de gemeente het zegt zal het wel goed zijn, toch?
  Rekent u even mee? Een complex van woningen, zeg even het Griegplein als voorbeeld, heeft 252 appartementen; X 15.000 {252*15000)= € 3.780.000,-
  En dan praten we maar niet over 2800 woningen in de VvE’s…. Vooruit 2800*15000 = 42.000.000 (Slechts 42 miljoen) Kansarm weet u nog?
  Dus dan die andere van Woonplus in euro…2400 *15000 = 39 miljoen Weet u hoeveel gas we daarvoor kunnen stoken? Was het niet dat er 120 miljoen in de wijk werd geïnvesteerd?
  Dus 39 + 42 = 81 miljoen die wij als bewoners zelf mogen ophoesten, dat noemt men investeren, ik noem het een sigaar uit eigen doos. Dus wordt er 40 miljoen door Eneco geïnvesteerd, maar die doen het om er aan te verdienen en niet voor onze mooie blauwe ogen.
  Maar, het is goed voor u en mij want het is de beste betaalbare oplossing (Van welk probleem?)
  Vervolgens staat in de folder dat de temperatuur van het water teruggaat naar C 70º. In 2035, mogen we weer investeren, dit keer in Isolatie, kost ook maar een paar centen, wederom (als u een woning uit de jaren 60/70 heeft) € 15.000,-
  Dat mag u dan (als eigenaar) zelf uitzoeken, want dan heeft de gemeente geen geld voor u over, bovendien heeft u al een schuld….Misschien een warme trui? Wellicht is er subsidie op wol..
  Stel dat u een eengezinswoning bezit, dan is er geen warmtenet, want dat is niet interessant. U moet wel van het gas af dus dan maar een warmtepomp. De isolatie mag u dan ook zelf oplossen + de kosten voor de warmtepomp, tenslotte is het uw probleem.
  Kosten? Denk maar aan minimaal € 30.000,- per woning als uw woning tenminste uit de jaren na 2000 stamt, anders wordt het nog wat duurder schat ik zomaar in.
  Wordt gekozen voor ‘alles elektrisch’ dan gaat het bedrag richting de € 50.000,-
  https://www.nieuweenergieschiedam.nl/kosten-en-betaalbaarheid
  Volgens hetzelfde blad is er te weinig elektriciteit voor handen dus die optie moet u niet nemen, maar wat moeten de bewoners op de bovenste verdieping op het Bachplein dan? Aansluiten op de huidige verwarming was toen niet mogelijk, dus ben ik benieuwd.
  Rare gedachten? Waar is de openheid van de gemeente tijdens het besluit over het gas?
  Zomaar wat vragen van een bezorgde bewoner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *