RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

MAASSLUIS HEEFT GEEN ZICHT OP AED’S

MAASSLUIS- Bij de gemeente Maassluis heeft men geen zicht op het beheer van de Automatische Externe Defibrillator (AED) of de burgerhulpverleners. Dat komt omdat de AEDdatabase van HartslagNu niet openbaar is, omdat veel mensen hun AED alleen willen aanmelden voor het verlenen van noodhulp. Datzelfde geldt voor de database met burgerhulpverleners. Daarom geeft HartslagNu zeer selectief informatie over de locatie van AED’s en burgerhulpverleners en gebruiken dit uitsluitend voor inzet bij reanimatieoproepen. Dat alles krijgt de fractie van het CDA te horen van het stadsbestuur in antwoord op schriftelijke vragen.

Op de site van de Hartstichting is een kaartje te vinden waarin aangegeven wordt op welke plekken er nog 24/7 beschikbare en bij HartslagNu aangemelde AED’s nodig zijn. Hierbij wordt ervan uit gegaan dat een AED een gebied met een cirkel van 500 meter kan bedienen. Er is geen openbare database met de locaties van alle AED’s in Nederland. Dit komt onder andere omdat het niet verplicht is om een AED te laten registreren. Een burgerhulpverlener kan via zijn/haar account bij HartslagNu wel zien waar er in de buurt AED’s zijn.

Naast de informatie op de gemeentelijke website communiceert de gemeente regelmatig over het belang van AED’s en burgerhulpverleners. Zo was de informatie over HartslagNu ook te vinden op de veiligheidsmarkt. Ook het komend jaar zal regelmatig aandacht gevraagd worden voor AED’s en burgerhulpverleners.

Onderzoeken laten zien dat de overlevingskans bij een reanimatie bij een hartstilstand aanzienlijk toeneemt als dit binnen 6 minuten gebeurt met behulp van een AED.

1 reactie op “MAASSLUIS HEEFT GEEN ZICHT OP AED’S

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *