Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘MAAK MONUMENT VAN MARTINUSSCHOOL SCHIEDAM-KETHEL’

SCHIEDAM- De Martinusschool in Schiedam-Kethel moet worden aangewezen als gemeentelijk monument. Daarvoor pleit de Historische Vereniging Schiedam in een brief aan de Schiedamse politiek. Het stadsbestuur ziet het liefst plannen voor woningen in of op de plaats van de school aan de Iepenlaan 45.

De historische vereniging maakt duidelijk dat slechts twee buurten uit de wederopbouwperiode in Schiedam hun oorspronkelijke karakter en kwaliteit hebben behouden; het centrum gebied van Nieuwland rond de Mrg. Nolenslaan en Tuindorp Kethel, gebouwd in 1952-1953.

Tuindorp Kethel is uitgebreid onderzocht en beschreven in het rapport De wederopbouw in Schiedam 1940-
1965, Deel 1, in opdracht van de gemeente Schiedam door Hebly Theunissen architecten. Met een goed oog voor hun kwaliteit is in 1998-2001 een groot deel van de woningen in Tuindorp Kethel gerenoveerd met behoud van de oorspronkelijke uitstraling en detaillering van de gevels en daken. Het samenhangende karakter van de buurt is hiermee behouden gebleven.

Het hart van het stedenbouwkundige plan wordt gevormd door een open ruimte met daarop een zesklassige
school. Deze open ruimte en de school in de karakteristieke wederopbouw-stijl maken een
onlosmakelijk deel uit van het geheel. Citaat uit bovengenoemd rapport: ‘Tuindorp Kethel is een uitmuntend voorbeeld van een vroeg naoorlogs kleinschalig tuindorp. Bij het ontwerp van de buurt is welbewust vormgegeven aan een gemeenschap. Dit gemeenschapsideaal is tot op de de dag van vandaag nog steeds voelbaar in de ruimtelijke opzet van het geheel.’

Uit de brief van de historische vereniging: ‘Zowel het stedenbouwkundige plan als geheel, als de school in het bijzonder, zijn in bovengenoemd rapport geclassificeerd met een hoge erfgoedwaarde van 3,5. Deze hoge waarde waarde leidt tot de aanbeveling deze elementen voor de toekomst te behouden.’

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “‘MAAK MONUMENT VAN MARTINUSSCHOOL SCHIEDAM-KETHEL’

  1. Ja hoor, eerst de complete historische Brandersbuurt slopen en er dan lelijke bunkertjes voor in de plaats zetten, en dit gedrocht van een barak als monument bestempelen? Gewoon slopen en er een paar prachtige vrijstaande woningen bouwen, Die zijn echt zo verkocht hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *