Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

LITERAIR CAFE SCHIEDAM EERT JAN WOLKERS

Iedere laatste donderdag van de maand vindt het Literair Café plaats in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Wilt u ook helpen om schrijvers naar Schiedam te halen en deze inspirerende literaire avonden mogelijk te maken? Wordt dan lid van het in 2016 opgerichte ‘Literair Gezelschap Schiedam’! Naast schrijversavonden is een van de doelen om aandacht te vestigen op de literatuur en de belangstelling levend te houden voor schrijvers die in Schiedam zijn geboren of hebben geleefd. Kijk voor meer informatie op www.literairgezelschap.nl of e-mail naar info@literairgezelschap.nl

SCHIEDAM- Het Literair Café Schiedam komt met een muzikale  ode aan schrijver en kunstenaar  Jan Wolkers (1925-2007).  Met een bescheiden bezetting brengen twee muzikanten van De Dijk, Nico Arzbach en Roland Brunt, plus Peter Smit als innemende spreker, een literair muziekprogramma getiteld De Geest van Jan Wolkers. In chronologische volgorde maken ze een reis door zijn leven, waarin boektitels als Terug naar Oegstgeest en Turks fruit inspireren tot getemperd-swingende nummers. In filmbeelden voorafgaand aan De Geest van Jan Wolkers komt hij aan het woord, en dan is het maar een kleine stap naar de muziek voor zang, gitaar en saxofoon. Een sfeervolle hommage aan een veelzijdig kunstenaar.

Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit. Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Hij maakte vele beelden in brons en glas, en liet een schitterend oeuvre van kleurrijke schilderijen na. Zoals hij beeldhouwde met woorden, zo schreef hij met verf. Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers’ biografie. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.

Het Literair Café wordt in samenwerking met het in 2016 opgerichte ‘Literair Gezelschap Schiedam’ georganiseerd. Iedere laatste donderdag van de maand vindt het plaats in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Inspirerende literaire avonden waarbij bezoekers naar aanleiding van een lezing, interview of gesprek hun eigen leeservaringen kunnen delen. Ook kunnen ze elkaar ontmoeten, tijdens het optreden of bij de afsluitende borrel.

Entree 10 euro ( 2,50 korting voor leden van de bibliotheek en van het Literair Gezelschap Schiedam) Scholieren betalen op vertoon van hun CJP 5 euro.

donderdag 26 april 2018, 20.00 uur tot 21.30 uur

Locatie, Korenbeurs, Lange Haven 145 Schiedam

 

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *