Rijnmond Nieuws
RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

LANCERING FIETSBOEKJE MIDDEN-DELFLANDGEBIED

SCHIEDAM- Wie het Midden-Delflandgebied wil verkennen, kan nu ook op stap met het fietsboekje Kethel, Kandelaar en andere kernen.. Dan zal blijken dat er nog verrassende sporen van de bewoningsgeschiedenis te vinden zijn.

Zaterdag 22 mei is de feestelijke presentatie in ’t Woudt. Het eerste exemplaar wordt dan door de Midden-Delfland Vereniging aangeboden aan de nieuwe eigenaren van Koffiehuis De Hooiberg, Robin van Vliet en Yvonne van Mil. Voorzitter Koos Karssen is erbij, samen met de makers van het fietsboekje: Elly Janmaat, Michel van Ruijven en Ceciel Sillevis.

Het (gratis) boekje staat vol weetjes en achtergrondinformatie. Over een kandelaar of lichtbaken, een dorpspomp, gevelstenen met een verhaal, indrukwekkende buitenplaatsen en een gedicht van Poot. Er is veel verdwenen, maar ook veel bewaard gebleven. Het helpt als je weet waar je op moet letten en daar is dit boekje voor.

Dorpen, buurtschappen en steden Dorpen, buurtschappen en steden hebben hun oorsprong vaak te danken aan een gunstige ligging. Heel bepalend voor deze regio is de ligging aan de monding van de Maas geweest. Het had in de loop der eeuwen vele ingrepen in de waterhuishouding tot gevolg. Overschie en Schiedam hebben duidelijk te maken met de door Delft gegraven Schie. Maassluis was er vast niet geweest als de vlieten niet waren gegraven. Woonkernen ontstonden ook op hoger gelegen gronden in de venige omgeving. Boerderijen werden gebouwd op kreekruggen, zoals in Zuidbuurt, Negenhuizen en ’t Woudt. Ze verschenen ook op een kruising van ontginningswegen, zoals in De Kapel.

Tenslotte zal blijken dat deze regio aardig meedeed als het gaat om kastelen en buitenplaatsen, al vragen de verhalen daarover soms ook wat van je verbeelding.

Wie alles langsgaat fietst in totaal ruim 100 kilometer. Daarom is het boekje zo samengesteld dat de route is op te knippen in kortere etappes. De routebeschrijving en de mooie kaart met fietsknooppunten wijzen de weg. Het gratis fietsboekje is vanaf zaterdag te bestellen via de webshop van de vereniging. Downloaden vanaf de website is ook mogelijk: www.middendelflandvereniging.nl

Wie het fietsboekje dit pinksterweekeinde al in huis wil hebben, kan terecht bij de MDV-popupkraam die a.s zaterdag in ‘t Woudt staat. Daar liggen de boekjes en andere fiets- en wandelroutes dan klaar.

2 reacties op “LANCERING FIETSBOEKJE MIDDEN-DELFLANDGEBIED

  1. Nóg meer bejaarden op elektrieke fietsen en groepen teletubbies op reesfietsen in delfland. Stop nou met die boekjes.

  2. Als je de overheid en van Dissel moet geloven zijn vrijwel alle bejaarden overleden aan Corona.
    Dus drukte met bejaarden zal waarschijnlijk meevallen. Of het zijn een stelletje jokkebrokken geweest de afgelopen 1.5 jaar. En die teledebielen moeten dadelijk ook weer naar hun werk, dus daar heb je alleen in het weekend last van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *