Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

KWIJTSCHELDING VOOR ‘BESCHERMD STADSGEZICHT SCHIEDAM’

Een van de panden die in de loop der jaren door Stadsherstel Schiedam is gerestaureerd is Pand Paulus aan de Korte Haven 125. Rond 1600 was op dat adres een brouwerij gevestigd, die oorspronkelijk ‘Het Hellebaart’ werd genoemd, maar al snel de naam ‘De Swarte Leeuw’ kreeg. In 1675 was er sprake van ‘zeekere brouwerij woonhuijs lootse mitsgs branderij alle staande annex den anderen haave van outs genaamd het hellebaard en nu de swarte leeuw’. Johannes Cornelis Jacobus Nolet erfde in 1844 “huis, mouterij, branderij, pakhuizen en nog een huisje en erven”.
Stadsherstel SCHIEDAM- Een lening van 43.995 euro hoeft niet te worden terugbetaald door Stichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam, beter bekend onder de naam Stadsherstel Schiedam. Burgemeester en wethouders hoeven de in 2002 afgesloten lening niet terug, omdat kwijtschelding het mogelijk maakt de stichting definitief op te heffen. Stadsherstel Schiedam is in 2017 opgegaan in Stadsherstel Maassteden , dat zich bezig houdt met restauratie en herbestemming van monumentale of beeldbepalende panden binnen de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.

Schiedam bestaat sinds 1986. Nadat in de jaren ‘70 van de vorige eeuw in Schiedam veel beeldbepalende panden in het stadscentrum het veld moesten ruimen voor nieuwbouw, heeft begin jaren ‘80 Matthé Treijtel het initiatief tot het oprichten van Stichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam (SBSS) genomen. In februari 1986 is deze stichting opgericht.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *