Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

KINDEREN SCHIEDAM AMPER BETROKKEN BIJ AFSCHAFFEN ZWARTE PIET

SCHIEDAM- Bij het op termijn volledig bannen van Zwarte Piet bij de Sinterklaasintocht in Schiedam is de stem van kinderen nauwelijks betrokken. Dat wordt duidelijk uit de beantwoording door het stadsbestuur van vragen vanuit de gemeenteraad.

Er zijn geen kinderen direct geconsulteerd, erkent het stadsbestuur. Wel is er contact geweest met een aantal Schiedamse basisscholen, waaronder Het Startblok.

Met steun van de OPS (en stemonthouding van PS) ontstond vorig jaar de kleinst mogelijke raadsmeerderheid voor onderzoek naar een ‘inclusief Sinterklaasfeest’. Het onderzoek is uitgevoerd door de Stichting Evenementen Promotie Schiedam (SEPS), organisator van de stedelijke intocht. Het onderzoek van SEPS wees uit dat er onder de inwoners van Schiedam nauwelijks behoefte is aan roetveegfiguren. Toch verschenen er vorig jaar november een aantal roetveegfiguren bij de intocht en meerdere in het Sinterklaaspaleis.

Inmiddels is besloten dat in 3 jaar tijd Zwarte Piet in Schiedam helemaal wordt afgeschaft. Dat zijn de gemeente en de SEPS overeengekomen.

Vanaf 2020 wordt elk jaar gezorgd voor 25 % minder Zwarte Pieten. Dat betekent dat u dit jaar al de extra verandering heeft kunnen merken in de activiteiten, voor zover die nog door SEPS zijn georganiseerd. Vervolgens zijn er in 2021 50 % minder Zwarte Pieten dan nu. In 2022 zijn dat er 75 % minder, waarna in 2023 enkel nog anders geschminkte Pieten zijn te zien. Daarbij valt te denken aan andere kleuren of roetveegfiguren.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

3 reacties op “KINDEREN SCHIEDAM AMPER BETROKKEN BIJ AFSCHAFFEN ZWARTE PIET

  1. Wat volgt er na Zwarte Piet?
    Sinterklaas, Kerstman, Kerst, Pasen, Halloween, carnaval, nieuwjaarsdag, koningsdag, zeehelden namen, verzetsstrijder namen, Slagers die varkensvlees verkopen, kerken, witte auto’s, blanke vla?

    Krijgen we wel Keti koti, suikerfeest, Freedom feest,
    Ramadan, Muharram, Mawlid an -Nabi etcetera etcetera. voor terug.

  2. Ik denk dat eerst die ouders moeten leren hoe ze een feestje bouwen en zich vermaken zonder anderen ermee te kwetsen. Sinterklaas is ook leuk zonder die zwartgeverfde karikaturen. Haloween en valentijnsdag zijn vrij recent uit andere culturen gejat en keti koti was niet nodig geweest als Nederland zich niet eeuwen verrijkt had aan slavenhandel. De suikerfeestvierders hebben trouwens een merkwaardige voorkeur voor witte audi’s en mercedesen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *