Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

SCHIEDAM NEGEERT KERNENERGIE ALS ALTERNATIEVE ENERGIEBRON

SCHIEDAM- In de Regionale Energiestrategie (RES) is kernenergie niet meegenomen als alternatieve energiebron. Dit tot verbazing van zeker een fractie in de Schiedamse gemeenteraad. In de concept RES staat over kernenergie dat de productie daarvan in de regio op dit moment geen factor is. Dit vanwege de benodigde ontwikkeltijd voor een centrale terwijl alles is gericht op het realiseren per 2030.

Het gemeentebestuur laat weten: ‘Gezien de ontwikkeltijd en de veiligheidsrisico’s die samenhangen met het gebruik van kernenergie, is besloten hier in de Schiedamse zienswijze nog geen opmerking over te maken. De reden dat dit voor water-, golf- en getijdekracht wel is gedaan, is omdat hier nog helemaal geen aandacht voor was in de concept RES.’

De gezondheidseffecten van radioactievestraling zijn verwaarloosbaar. Met die boodschap zijn raadsleden in buurgemeente Vlaardingen eerder dit jaar al eens gefeliciteerd, in een schrijven van de oud-milieujournalist Theo Richel. De felicitatie betreft de eerste verkennende stap richting een Vlaardingse mini-kerncentrale, waartoe een raadsmeerderheid heeft besloten.

Richel presenteert de volksvertegenwoordigers een video waarin hij laat zien hoe mensen op de stranden van Brazilië genieten van stralingsniveaus die hoger zijn dan die in de geëvacueerde omgeving van Tsjernobyl. Vijf stralingsdeskundigen maken vervolgens duidelijk dat hiervan geen gevaar te duchten valt en ook dat de gezondheidseffecten van zowel Hiroshima als Tsjernobyl op de lange termijn nogal beperkt zijn. ‘Straling’, zo zegt één van die experts, ‘is maar een zwakke kankerverwekker’.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *