Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘KERMISMOORD SCHIEDAM IN DOOFPOT’

SCHIEDAM- Er komt geen lieveheersbeestjestegel in Schiedam ter nagedachtenis aan John Gijbels. Tot teleurstelling van de nabestaanden. De Schiedammer werd 40 jaar geleden, op zaterdag 6 augustus 1976, omgebracht tijdens een ruzie bij de kermis op het Emmaplein. Volgens zijn nabestaanden was de toen 21-jarige Gijbels het eerste slachtoffer van zinloos geweld in Nederland, maar zijn dood zou bijna veertig jaar nadien bewust worden verzwegen; de dader was de Turkse fabrieksarbeider Aydin Ildir die de benen nam naar het buitenland.

Slachtoffer John Gijbels (Foto: familie archief).
Slachtoffer John Gijbels (Foto: familie archief).
De steekpartij ontstond na een ruzie zonder aanleiding. Daarbij trok Ildir een mes waarmee hij meermaals op Gijbels instak. Ook een vriend van Gijbels raakte gewond, maar hij overleefde de aanval van de Turkse messentrekker. Voor de familie van Gijbels is de moord nog altijd onbegrijpelijk. Volgens een nichtje van het slachtoffer was haar oom een rustige jongen die nooit ruzie zocht. Een gedenkteken zou anno 2016 op zijn plaats zijn, meent zij. “Bij de treinramp is ook uitgebreid stilgestaan. De moord op mijn oom was in hetzelfde jaar en minstens zo spraakmakend.”

De Schiedamse kermismoord beheerste in de eerste weken van augustus 1976 alle media. Vooral vanwege de rellen die daarop uitbraken. Kranten schreven over ‘een gespannen situatie tussen jonge Schiedammers en Turkse inwoners’. Er ontstonden massale vechtpartijen waarbij enkele honderden mensen betrokken waren. De in Schiedam wonende Turken, destijds ongeveer 1.400, voelde zich bedreigd en durfde hun woning niet te verlaten uit angst voor nieuwe vechtpartijen. Enkele van hen hebben de politie destijds om bescherming gevraagd.

Slachtoffer Gijbels is in betrekkelijke stilte begraven en over de kermismoord wordt 40 jaar nadien niet meer gesproken.

4 reacties op “‘KERMISMOORD SCHIEDAM IN DOOFPOT’

  1. Ja ik weet het allemaal nog wel ik stond toen als jong meisje oog in oog voor een grote kerel van de ME en werd toen door de moeder van een klasgenoot naar binnen getrokken!!! Maar dat het gedenk teken er niet is vind ik echt schandalig!!! De tegel bij de Mac Donald is toen ook weg gehaald van de moord die daar gepleegd was!!!!

  2. Ik heb m’n eigen altijd afgevraagd waarom dit allemaal in de doofpot is gestopt…hij was een goede vriend van mn broer en kwam ook regelmatig bij mij over de vloer..het was een goedlachse jongen die geen vlieg kwaad deed.na 40 jaar verdient hij het gewoon om zo n tegeltje te krijgen het was zo zinloos,maar ja,over de Turken niets dan goeds natuurlijk..Nog dagelijks wordt zijn familie eraan herinnerd vooral in de tijd waarin we nu leven. Dit mag niet vergeten worden!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *