Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘KERMISDRAMA SCHIEDAM SCHARNIERPUNT EXTREEMRECHTS’

SCHIEDAM- De doofpot rond de Schiedamse Kermismoord – vandaag precies 40 jaar geleden- heeft alles te maken met de manier waarop de Anne Frank Stichting in de loop der jaren de geschiedenis heeft herschreven. Dat is in elk geval de stellige overtuiging van meerdere betrokkenen van destijds.

Voor de nabestaanden van slachtoffer John Gijbels was hun familielid op 6 augustus 1976 het eerste slachtoffer van zinloos geweld in Nederland, maar door de Anne Frank Stichting wordt de moord op Gijbels -door de Turk Aydin Ildir- opgevoerd als ‘de eerste in Nederland waar extreemrechts garen bij probeert te spinnen’.

De kermis op het Emmaplein in 1993.  Jaren na de moord  en de rellen in 1976.
De kermis op het Emmaplein in 1993. Jaren na de moord en de rellen van 1976.
De politieke partij Nederlandse Volks-Unie (NVU) heeft destijds pamfletten verspreid tijdens de rellen die volgde op de kermismoord. ‘Vanwege deze extreemrechtse betrokkenheid is Schiedam een soort scharnierpunt in de naoorlogse geschiedenis van racistisch en extreemrechts geweld in Nederland’, meldt de Anne Frank Stichting anno 2016 op de eigen website. ‘De vijf jaar eerder opgerichte NVU is niet verantwoordelijk voor de rel, maar heeft wel geprobeerd de opwinding erover in banen van vreemdelingenhaat te leiden. Vanaf nu zal dit vaker het geval zijn’, meent de Anne Frank Stichting heden ten dage.

4 reacties op “‘KERMISDRAMA SCHIEDAM SCHARNIERPUNT EXTREEMRECHTS’

  1. Daar werd de stap gezet van onveiligheid ! Daar begon de ellende ! En de haat , ik was 20 dus herinner mij het heel goed. En intussen 40 jaar later weten we wat voor enorme sociale onrust massa-immigratie van moslims allemaal veroorzaakt. Als de politiek toen beter had geluisterd dan waren de problemen nu niet zo groot.

  2. En voor iedere linkse zwakkere die meent dat ik een racist ben: voor uw geruststelling: linksen die straten en gebouwen bezet hielden, die werkenden het leven zuur maakten tijdens het staken, die de publieke ruimte vanwege “acties” bezet hielden: dat vind ik ook tuig, zulk gedrag.
    Zo. Is links ook weer tevreden.
    Want die racismekaart is het ultieme zwaktebod. Burgers die elkaar beschuldigen van racisme; dommer kan het niet. Racisme is alleen een probleem als de overheid racistisch is (zoals in de vijftiger jaren, waar Amerikaanse staten officieel nog rassenscheiding hadden). In Nederland kennen we geen overheidsracisme, dus opzouten met dat gezanik over racisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *