Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

KANKERVERWEKKENDE KORRELS OP AGENDA VLAARDINGSE POLITICI

VLAARDINGEN- Het gebruik van rubber korrels op de Vlaardingse sportvelden staat voor vanavond op de agenda van de raadscommissie. Op verzoek van raadslid Tim Thiel (fractie Boers) worden de locale politici bijgepraat over de korrels die gemaakt zijn van autobanden. In die oude banden zouden stoffen zitten die kankerverwekkend zijn. In totaal liggen er omgerekend 20.000 versnipperde banden op één veld. Elk jaar verdwijnt zo’n 720.00o kilo in het milieu.

In december 2019 is een sportveldbeheerder veroordeeld, omdat die slordig is omgesprongen met rubberkorrels op kunstgrasvelden. Het Enschedese Sportaal moet 10 duidend euro boete betalen, waarvan 5 duizend voorwaardelijk. Deze uitspraak van de meervoudige economische strafkamer, met als inzet het milieu, kan veel andere beheerders van kunstgrassportvelden duizenden euro’s kosten.

Het RIVM stelde na onderzoek van tien kunstgrasvelden vast dat de korrels van rubbergranulaat (gemalen autobanden) schadelijk kunnen zijn voor de directe omgeving van de sportvelden. Bij alle velden was iets mis. Zo werden er duidelijk verhoogde concentraties kobalt, zink en minerale olie in de bermgrond gevonden. Ook was er sprake van lekkage van stoffen vanuit het veld naar het drainagewater, en via het drainagewater naar de waterbodem.

Een beheerder van kunstgrasvelden moet daarom preventief maatregelen nemen, bijvoorbeeld door een verharde rand rond het veld aan te leggen. Ook moeten korrels altijd het veld in worden geveegd.

In meerdere gemeenten zijn inmiddels dit soort maatregelen getroffen – als proef – maar, zo geven gemeentes als Breda en Tilburg aan: “De resultaten zijn niet veelbelovend”.

Uit een rondgang van NRC blijkt dat veel gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, alle velden met rubberkorrels willen vervangen voor 2030. Er wordt dan meestal gekozen voor kunststofkorrels of kurk.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *