WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

KAMPIOENSTITELS WAIRANDE KARATEKA’S

SCHIEDAM- Op 20, 21 en 22 september heeft het wereldkampioenschap de Global Cup 2019 in Crawley (Engeland) plaatsgevonden. Enkele Wairando karateka’s – trainingslocatie aan de Peter van Anrooylaan te Groenoord- zaten in de Nederlandse selectie en hebben samen gouden, zilveren en bronzen medailles gescoord.

Het afgelopen half jaar was de focus in de trainingen voor Isabel Mellegers (4e dan), Esmeralda Visser (1e dan), Marcel Both (1e dan), Esmeé van Vliet (1e dan), Nadia Pieplenbosch (bruine band), Jay Stigter (bruine band) en Mila Pieplenbosch (blauwe band) van Karate Instituut Wairando gericht op het wereldkampioenschap. Deze karateka’s deden mee op de verschillende onderdelen kata (schijnvechten), tanto dori (mesvechten) en kumite (vrijvechten). Op vrijdag de 20e begonnen Isabel, Esmeralda, Esmeé, Nadia en Mila met het onderdeel kata. Hier moesten ze eerst een verplichte kata laten zien voordat ze naar de tweede ronde konden gaan. Isabel won in haar categorie een zilveren medaille. Esmeralda was ook ingedeeld in deze categorie en viel uiteindelijk net buiten een podiumplaats en eindigde op een 4e plaats. Esmeé zat in een grote poule, net zoals Nadia en Mila. Esmeé viel helaas in de eerste ronde af doordat ze een minuscule balansfout maakte in haar kata, maar Nadia en Mila kwalificeerden zichzelf voor de 2e ronde. Uiteindelijk waren hun puntenaantal net niet genoeg voor het podium, want beide dames eindigde op een 4e plaats in hun categorie. Voor Esmeé en Nadia was het niet afgelopen, want zij mochten nog strijden voor goud in het onderdeel tanto dori. Dit was hun allereerste keer dat zij meededen aan dit onderdeel en dan gelijk op een wereldtoernooi. Ze voerden de verschillende aanvallen en verdedigingen technisch goed uit, maar scheidsrechters vonden het net niet spectaculair genoeg en kwamen daarmee in de ronde voor de derde plaats. Helaas waren de Italianen net iets beter dan Esmeé en Nadia in de ogen van de scheidsrechters en daarmee ging de derde plek aan hun neus voorbij. De Belgen wonnen goud.

In de middag mochten Mila en Jay zich klaarmaken om te strijden voor goud in het onderdeel kumite individueel. Mila was als eerste aan de beurt, ze barste van het zelfvertrouwen omdat ze dat weekend daarvoor net als Jay op het Nederlandse Jeugdkampioenschap Nederlands kampioen geworden was. Mila won haar wedstrijden overtuigend en bleek voor haar tegenstanders richting de finale te sterk. In de finale stond ze tegenover een Portugese. De wedstrijd was erg spannend, maar Mila verloor van de Portugese en pakte daarmee het WK-zilver. Jay die ook in een grote poule was ingedeeld had ook sterke tegenstanders tegenover zich. Overtuigend pakte hij in de verschillende wedstrijden richting de finale de punten en kwam zo daarin terecht. Deze won hij door sterk tactisch spel en snelle trappen en stoten en pakte daarmee de WK-titel goud.

Zaterdag gingen Marcel en Isabel in de verschillende onderdelen kumite strijden voor Nederland. Isabel mocht eerst strijden in de categorie +68 kg dames senioren. Ze kreeg haar podiumplek niet zomaar in de schoot geworpen, want de dames in deze categorie streden allemaal stevig voor de WK-titel voor hun land. Uiteindelijk bleek Isabel – die meervoudig NL-kampioene en meervoudig EK-kampioene is en voor aanvang van het toernooi de regerende WK-kampioene – toch te sterk voor haar tegenstanders in de voorrondes op weg naar de finale. Helaas moest ze nu haar meerdere erkennen in haar Engelse tegenstandster en pakte de zilveren podiumplaats. Marcel deed mee in de poule veteraren individueel. Zijn eerste wedstrijd tegen de Amerikaan won hij overtuigend, al was dit een stevige partij met behoorlijke klappen. Marcel won deze wedstrijd met mooie combinaties van stoten op het lichaam van de Amerikaan. Zijn volgende wedstrijden won hij ook en kwam daarmee in de finale tegen zijn ploegmaat Alex van Suffelen. De beiden heren hadden verleden jaar in Portugal op de EK ook al in de finale gestaan met elkaar. Marcel wilde revanche en ging voor goud. Het was een spannende wedstrijd en in de beginfase gingen de heren gezamenlijk op en was het nog niet zo duidelijk wie de overhand had, maar uiteindelijk bleek Alex net iets sneller en tactischer te zijn dan Marcel en pakte hij zo het goud en bleef de zilveren medaille voor Marcel over.

Zondag was de dag van de team kumites. Mila en haar trainingsmaatje, van de Rotterdamse karate club, Olivia zaten samen met Mijssa, van de Amsterdamse club, in hetzelfde team. Mila begon de eerste wedstrijd en won deze, waarna Olivia de volgende won. Zo gingen ze wedstrijd voor wedstrijd met z’n drieën steeds een ronde verder naar de finale. Uiteindelijk stonden ze in de finale tegen het andere Nederlandse team. De Nederlandse coaches hadden de meiden opnieuw gerangschikt om er een mooie finale van te maken. Mila mocht de eerste wedstrijd strijden en pakte deze. De wedstrijd werd met drie karateka’s gestreden en met twee uit drie wonnen zou je de wedstrijd winnen. De tweede wedstrijd was de beurt aan Olivia die het op moest nemen tegen de snelle Lyna. Ze gingen gelijk op, maar Olivia had een paar hoge trappen naar het hoofd gemaakt en die maakten het verschil in de wedstrijd en zo pakten ze goud en het andere Nederlandse team zilver. Jay deed ook mee bij de teams en draaide in twee verschillende leeftijdscategorieën, die van onder de 12 jaar (Jay is 11 jaar) en die van onder de 14 jaar. Met het team van onder de 12 jaar pakte hij zilver en met het team van onder de 14 jaar pakte hij de bronzen podiumplaats. Marcel, Alex en Mark waren als laatste aan de beurt met de team kumites. Hun eerste ronde moesten ze tegen de Spanjaarden. Alex won zijn wedstrijd, Marcel moest tegen de spanjaard Massee en verloor deze door een mooi geplaatste hoge trap naar het hoofd door de spanjaard. Mark moest het verschil gaan maken omdat het nu een stand was van 1 – 1. Mark nam zijn opdracht serieus en scoorde overtuigend op de spanjaard. De wedstrijden daarna wonnen ze als team ook en pakte zo het goud.

In totaal waren er 61 deelnemers in de Nederlandse selectie voor de Global Cup 2019 in de verschillende categorieën. De Nederlandse technisch directeur Robbin Ooms (4e dan) was zeer tevreden over de prestaties van de selectie. Hij had ze vooraf aan het toernooi een opdracht meegegeven om weer de meeste medailles binnen te halen op goud. Dit heeft de selectie gedaan, maar niet alleen op goud, maar ook op zilver en op brons. Uiteindelijk hebben de Nederlanders het weer voor elkaar gespeeld om voor het 4e jaar achtereen het hoogste te eindigen met het aantal medailles. Nederland heeft totaal 53 medailles behaald, waarvan 18 goud, 20 zilver en 15 brons. Engeland het gastland heeft totaal 36 medailles gescoord, waarvan 11 goud, 12 zilver en 13 brons. Op de derde plek staat Griekenland met 10 goud, 1 zilver en 15 brons. In totaal waren er meer dan 1.000 inschrijvingen uit 22 landen. Nederland had 5 coaches met de selectie meegezonden – Robbin, Nabil, Wim, Alex en Ezra. Zij hebben een fantastische job gedaan. Wil je ook karate beoefenen, kom dan naar een van onze locaties en kijk daarvoor op de website www.wairando.nl.