Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

JONGVOLWASSENEN DIËTEN VAKER: OVERGEWICHT STIJGT HARDST

HOOFDDORP- Jongere volwassen generaties hebben gemiddeld genomen al meer diëten gevolgd dan oudere generaties. Het percentage van de bevolking met overgewicht blijkt echter wel flink harder te stijgen binnen deze jongere generaties. Zo is het percentage van de twintigers met overgewicht sinds het begin van de jaren tachtig ruimschoots verdubbeld.

Dit blijkt uit onderzoek van Swiss Point of Care, dat aan 537 respondenten vroeg naar hun dieetgeschiedenis en de bevolkingsgegevens analyseerde van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), dat al sinds het begin van de jaren tachtig gegevens rondom overwicht verzamelt.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat 29 procent van de twintigers en 30 procent van de dertigers er al meer dan drie diëten op hebben zitten, terwijl dit percentage onder onder vijftigplussers maar 18 procent betreft. Veertigers en vijftigplussers geven ten opzichte van de twintigers en dertigers juist weer vaker aan nog nooit een dieet te hebben gevolgd.

Opvallend is dat uit de gegevens van het CBS blijkt dat het percentage van de volwassen bevolking dat met overgewicht kampt juist harder stijgt naarmate de leeftijdsgroep jonger is. Zo steeg dit percentage sinds het begin van de jaren tachtig onder vijftigplussers met 23 procent, terwijl dit onder twintigers met maar liefst 103 procent is toegenomen.

Binnen de leeftijdsgroepen is ook gekeken naar de verschillen in overgewicht tussen mannen en vrouwen. Hoewel vrouwen gemiddeld genomen minder vaak kampen met overgewicht, valt wel op dat het percentage van de bevolking met overgewicht in leeftijdsgroepen onder de vijftig sinds de jaren tachtig meer toeneemt onder vrouwen. Vooral bij twintigers is dit percentage bij vrouwen (met een stijging van 171 procent) een stuk harder gestegen dan bij mannen (64 procent). Alleen onder de vijftigplussers is het percentage bij mannen (28 procent) iets harder gestegen dan bij vrouwen (23 procent).

De onderzoeksresultaten roepen bij de onderzoekers vooral vragen op over de effectiviteit van de diëten die Nederlanders volgen, omdat het percentage van de bevolking met overgewicht harder stijgt binnen de leeftijdsgroepen die gemiddeld genomen vaker een dieet volgen.

Het volledige onderzoeksresultaat staat gepubliceerd op https://www.swisspointofcare.com/nl/onderzoek-dieet-overgewicht/

1 reactie op “JONGVOLWASSENEN DIËTEN VAKER: OVERGEWICHT STIJGT HARDST

  1. Dat worden dure klantjes, rond hun 40e last van gewrichten, (soms jonger als ze zich vol genoeg vreten), serieuze rugklachten in diezelfde periode, en enkele jaren later in zo’n stil elektrisch karretje met een zuurstoftankje achterop. Veel katten, tatoeages en een zeven meter brede televisie maken het plaatje compleet. Uiteraard niet werken. Vooroordelen? Ja, maar misschien kunnen ze het voorkomen met dit stereotiepe bangmakertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *