Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

JAGERSHUIS HOEK VAN HOLLAND KAN NOG NIET WORDEN GESLOOPT

HOEK VAN HOLLAND- Sloop van het Jagershuis in Hoek van Holland is tot zeker eind april volgend jaar onmogelijk. Het Rotterdamse gemeentebestuur heeft besloten tot verlening van de voorlopige aanwijzing van het Voorduin als monument. De verlenging geldt voor zesentwintig weken, wat inhoudt dat het niet mogelijk is om te slopen of te verbouwen zonder dat een omgevingsvergunning is verleend. Er liggen plannen voor de bouw van appartementen in bunkerstijl op de locatie van het Jagershuis.

Het is voor de gemeente Rotterdam niet haalbaar gebleken om binnen de eerste termijn alle onderzoeken uit te voeren en de gevolgen goed in kaart te brengen van een eventuele officiele aanwijzing als gemeentelijk monument van het Voorduin. Door de termijn te verlengen kan een betere afweging worden gemaakt op basis van een nog uit te voeren (financieel) onderzoek, denkt men op de Coolsingel.

Restaurant het Jagershuis in het Voorduin heeft naar de mening van diverse erfgoedorganisaties grote waarde als militair erfgoed. Het is in 1942 door de Duitse bezetter gebouwd als ‘Wehrmachtsheim’, eetlokaal voor soldaten en maakt onderdeel uit van het militaire complex van de Atlantikwall. Het vormt daarmee een onlosmakelijk deel van een stelsel oorlogsbouwwerken dat van groot belang is voor de Nederlandse geschiedenis.

Het bakstenen pand heeft een eigen karakter, dat afwijkt van de grotere betonnen militaire bouwwerken in Hoek van Holland. Het is gebouwd in een functioneel-militaire sobere stijl die kenmerkend is voor militaire bouwwerken. Naast het gebouw ligt nog een origineel betonnen waterbassin.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

5 reacties op “JAGERSHUIS HOEK VAN HOLLAND KAN NOG NIET WORDEN GESLOOPT

  1. Het jagers huis is cultureel erfgoed en hoort bij de geschiedenis van Hoek van Holland.
    Dit mag niet wijken voor appartementen in bunkerstijl. Er zijn nog genoeg bunkers in de Hoek!!

  2. al ZOU er gesloopt worden dan is nieuwbouw hier UITGESLOTEN ivm regeling van stikstof momenteel.
    maar laat aub dit gebouw intakt. er is al veel te veel gesloopt in de Hoek wat zo bepalend is

  3. Het is mooi dat dit (in ieder geval voorlopig) behouden word voor het nageslacht. Jammer dat de eigenaren van het Jagershuis het willen slopen en er hele lelijke appartementen willen bouwen en van de unieke waterbunker een jacuzzi willen maken, in mijn ogen, heb je dan niet begrepen hoe belangrijk deze bouwwerken zijn voor de geschiedenis.

  4. Mijn Oom Anton zou zich omdraaien in zijn graf als hij zou horen dat het jagershuis gesloopt zou worden ik heb in de jaren 1965 er nog gewerkt bij mevr birkhof de mevr van de poffertjes mijn broer was bedrijfsleider maar daarne ben ik gaan varen bij de VNS als chef kok na mijn vaart 1973 vroeg oom Anton of ik zin had om als kok te komen werken mijn broer zou dan waarschijnlijk de opvolger worden van oom Anton maar de vrouw ! Van oom Anton tante lenie had een andere mening en heeft op een slimme manier oom Anton in een bejaarde huis gestopt en het jagershuis verkocht zodat mijn broer er naast viste oom Anton zei altijd het jagershuis zal altijd in jagers handen blijven jammer ik blijf dan ook tegen sloop het hoort toch bij onze geschiedenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *