RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

ISIS ONTHOOFDING BIJ GEUZENPENNING VLAARDINGEN

DE CIJFERS: Uit recent onderzoek door Motivaction blijkt dat 87% van de Turkese jongeren in Nederland het goed vindt dat er steun is van moslims uit Nederland voor ISIS. 80% keurt daarbij het gebruik van geweld door de verschillende groeperingen goed.  Deze sympathie staat niet op zichzelf. Het internationaal onderzoeksbureau PEW research center onderzoekt regelmatig de opvattingen van moslims wereldwijd.  Volgens PEW cijfers is een ruime meerderheid van de moslims in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië vóór invoering van de sharia.  84% van de Egyptenaren is voor de doodstraf voor ex-moslims, tegenover 86% van de Jordaniërs en 76% van de Pakistanen. En dan is er de sympathie onder moslims voor terreurdaden . In 2003 stond 56% van de Jordaniërs positief tegenover Osama bin Laden en tegenwoordig staat 60% positief tegenover de terreurgroep Hamas.  55%  staat ook positief tegenover Hezbollah, een organisatie die de eerste zelfmoordaanslagen uitvoerden en op de terreurlijst staat van de meeste Westerse landen staat.  Van de inwoners van de Palestijnse gebieden keurt 89% de raketbeschietingen op Israël goed. En steunde 72% de WTC-aanslagen.  89% van de Turkse jongeren  steunt Hamas en 58% houdt alle Joden verantwoordelijk houdt voor het geweld in de regio.
ENKELE CIJFERS:
Uit recent onderzoek door Motivaction blijkt dat 87% van de Turkese jongeren in Nederland het goed vindt dat er steun is van moslims uit Nederland voor ISIS. 80% keurt daarbij het gebruik van geweld door de verschillende groeperingen goed.
Deze sympathie staat niet op zichzelf. Het internationaal onderzoeksbureau PEW research center onderzoekt regelmatig de opvattingen van moslims wereldwijd.
Volgens PEW cijfers is een ruime meerderheid van de moslims in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Azië vóór invoering van de sharia. 84% van de Egyptenaren is voor de doodstraf voor ex-moslims, tegenover 86% van de Jordaniërs en 76% van de Pakistanen.
En dan is er de sympathie onder moslims voor terreurdaden . In 2003 stond 56% van de Jordaniërs positief tegenover Osama bin Laden en tegenwoordig staat 60% positief tegenover de terreurgroep Hamas. 55% staat ook positief tegenover Hezbollah, een organisatie die de eerste zelfmoordaanslagen uitvoerden en op de terreurlijst staat van de meeste Westerse landen.
Van de inwoners van de Palestijnse gebieden keurt 89% de raketbeschietingen op Israël goed. En steunde 72% de WTC-aanslagen.
89% van de Turkse jongeren in Nederland steunt Hamas en 58% houdt alle Joden verantwoordelijk voor het geweld in de regio.
VLAARDINGEN- Een van de organisatoren van de Vlaardingse Geuzenmaand, de Stichting Metamorphose, heeft achter het raam van hun onderkomen aan de Landstraat in Vlaardingen-Centrum een olieverfschilderij geplaatst met daarop het resultaat van een onthoofding door de terreurgroep Islamitische Staat (ISIS).

Het schilderij hing er sinds begin maart en werd opgehangen in het kader van de Vlaardingse Geuzenmaand, waarbij het gaat om ‘ passende activiteiten die de betekenis en de onderliggende waarden van de Geuzenpenning versterken’.

De islamitische terreurbeweging ISIS verspreidt wereldwijd foto- en video-opnamen van de door hen uitgevoerde onthoofdingen. ISIS heeft het voorzien op alle ongelovigen. Zo zijn al meerdere Amerikaanse, Europese en Japanse hulpverleners vermoord, maar bijvoorbeeld ook koptische christenen. De verspreiding van opnamen van deze middeleeuwse moordpraktijken genieten onder moslims, ook in westerse landen, grote populariteit. Een ruime meerderheid van de moslims in West-Europa beschouwt elke afbeelding van een onthoofding als een overwinningstrofee (zie ook de cijfers hiernaast).

Volgens Metamorphose beantwoordt hun afbeelding van een ISIS onthoofding evenwel aan het thema rond de Geuzenpenning 2015: journalistieke vrijheid. De man op het schilderij zou een onthoofde journalist voorstellen die op deze manier monddood is gemaakt.

De stichting Metamorphose heeft, volgens de eigen statuten, tot doel het ontwikkelen, bevorderen en bewaken van kunstvormen zowel in verschijningsvorm als in materiaalgebruik, ongeacht leeftijd, afkomst, overtuiging of religie.

De Geuzenpenning wordt, volgens de organisatie achter de uitreiking, ’toegekend als eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en die zich verzetten tegen dictatuur, discriminatie en racisme’.

Vrijdagmiddag heeft de Stichting Metamorphose uit eigen beweging het werk verwijderd.