Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

INVAL NA CYBERCRIMINALITEIT MAASSLUIS

maassluis 2MAASSLUIS- Bij de inval in de Hyacinthstraat van gistermiddag in Maassluis is rond 15.00 uur een 22-jarige man aangehouden voor computervredebreuk, oplichting en witwassen. Hij wordt er van verdacht duizenden mails te hebben verstuurd met zogenoemde malware. Wanneer mensen op de link klikten, kon hij volledige toegang tot hun computer krijgen en bijvoorbeeld hun bankzaken beheren.

Zo’n drie weken geleden deed een Nederlandse bank hiervan aangifte namens een aantal klanten. Hun uitgebreide interne onderzoek hielp het tactisch politieonderzoek snel in een bepaalde richting. De rechercheurs deden verder onderzoek, vergaarden bewijs en zo sloot het net zich rond de verdachte in Maassluis.

De man wordt er van verdacht duizenden mails te hebben verstuurd die leken op persoonlijke berichten van PostNL of incassobureau Intrum Justitia, maar ook links op een motorforum. In de mails werd gevraagd om op een link te klikken, om bijvoorbeeld de track-and-trace van een zogenaamd besteld pakketje te volgen of een niet-bestaande schuld te voldoen. De meeste ontvangers gooiden de mail weg, maar een aantal van hen klikten inderdaad op de link. Daarmee gaven ze de computer van de verdachte ongemerkt de mogelijkheid om razendsnel een programma op hun computer te zetten, waarmee de verdachte beschikking kreeg over het gehele systeem. Hij kon meelezen in de bestanden en zien wat er getypt werd, maar ook namens de eigenaar online aankopen doen of via internetbankieren geld overmaken. In sommige gevallen, waar een extra code nodig was voor het bankieren, benaderde hij het slachtoffer van wie hij de computer geïnfecteerd had ook op andere manieren om zijn oplichtingspraktijken te kunnen laten slagen.

Na een gedegen voorbereiding verraste de parate eenheid van de politie de verdachte met een inval in zijn ouderlijk huis. De politie zet het onderzoekt voort. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *