Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

INTERNETOPLICHTER JOËL S. UIT SCHIEDAM GEBRUIKTE GELDEZELS

SCHIEDAM- De officier van justitie hoopt op een voorspoedige behandeling van de zaak tegen internetoplichter Joël S. uit Schiedam-West. Dit vanwege de omvang van de fraude, namelijk de vele slachtoffers, het wederrechtelijk verkregen voordeel, het gebruik van 12 frauduleuze webshops en het gebruik van geldezels, nadat de verdachte zijn eigen bankrekeningen werden geblokkeerd, maar ook vanwege het gemak waarmee S. dit deed en bleef doen, ook nadat hij meermalen in het televisieprogramma Opgelicht was geconfronteerd met de gevolgen van zijn handelen.

Het is nog onduidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak is. De rechter bepaalde vandaag dat er meer getuigen gehoord moeten worden.

In juni 2020 werd de toen 27-jarige verdachte aangehouden door de politie in Rotterdam. De verdachte verkocht jassen, tassen en schoenen van absolute topmerken met kortingen van 70, maar na betaling door de ruim 200 slachtoffers leverde verdachte meestal niets. Met zijn handelen denkt het OM dat de verdachte ruim 120.000 euro hieraan heeft overgehouden.

Dit gedrag en wat dit vervolgens uitstraalt naar de samenleving, namelijk dat online oplichting makkelijk is en dat je er niet te zwaar aan moet tillen, is volgens het Openbaar Ministerie (OM) precies wat het vertrouwen in het online handelsverkeer kan ondermijnen. Dit is wat de wetgever met het nieuwe artikel 326e Wetboek van Strafrecht wil bestrijden (grootschalige online handelsfraude). Daarom vindt het OM het van groot belang om ook dit type zaken spoedig voor de rechter te brengen.

Voor u iets koopt is het slim om te controleren of er met de verkoper negatieve ervaringen zijn geweest. Gebruik daarvoor de link ‘Check de (ver)koper’ op politie.nl. U kunt zoeken op IBAN-rekeningnummers, e-mailadressen, telefoonnummers of een url van bijvoorbeeld een webwinkel.

Geeft de checkfunctie de uitslag ‘Er zijn over deze partij geen meldingen bekend’, wees dan nog steeds voorzichtig. Het is geen garantie dat de verkoper een betrouwbare partij is. Geeft de checkfunctie de uitslag ‘Er zijn meldingen over deze partij bekend’, dan bent u gewaarschuwd.

Foto: Arrestatie S. in Rotterdam, juni 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *