Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

BOTLEKBRUG ONDERDEEL WERELD HAVENDAGEN 2022

ROTTERDAM- De misschien wel meest gehate brug in de regio is een van de onderdelen op het programma van de komende Wereld Havendagen. Neem een kijkje in de keuken van de Botlekbrug. Wat is nodig om zo’n complexe, grote machine te laten werken en onderhouden? De excursies zitten bijna vol, maar zaterdagochtend zijn er nog een paar plekken.

De Botlekbrug is een technisch hoogstandje en een belangrijke schakel voor het weg-, spoor- en scheepvaartverkeer in een regio die belangrijk is voor onze economie. Sinds 2015 in gebruik voor het wegverkeer, sinds 2018 voor (brom)fietsers en sinds 2021 ook voor goederentreinen. Hoe functioneert zo’n grote brug? Tijdens de excursie geven de aannemer, ProRail en Rijkswaterstaat een kijkje in de keuken.

De combinatie van enorme afmetingen, het gewicht van de hefdelen, de complexiteit van de techniek en de snelheid waarmee de brug beweegt maken deze uniek. Het is een van de grootste stalen beweegbare bruggen van Europa. Het is zeker de enige waar meerdere verkeerstromen bij elkaar komen en de enige die zo’n 7.000 keer per jaar geheven wordt.

Na een presentatie in de bouwkeet, loopt u onder leiding van een van de gidsen naar de Botlekbrug terwijl u onderweg de bijzonderheden van de constructie krijgt toegelicht. Ook wordt u meegenomen naar de ruimte in de brug waar u kunt zien hoe een brugdek wordt geheven en vergrendeld. En u krijgt alles te horen over de complexe techniek van de brug.

vrijdag 2 en zaterdag 3 september
Meerdere tijden (duurt 04.00 uur)
Bouwterrein Botlekbrug
Tickets vanaf 7,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *