RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

INHAALSLAG IDENTIFICATIE ASIELZOEKERS

ROTTERDAM- Politie, COA en IND maken een gezamenlijke inhaalslag om de achterstand bij de identificatie en registratie van asielzoekers zo snel mogelijk weg te werken. Hiertoe worden extra mensen ingezet. De inhaalslag is maandag 15 augustus gestart. De organisaties willen zo de wachtrijen van nieuwe asielzoekers in Ter Apel voorkomen en asielzoekers met een voorregistratie in het land zo snel mogelijk het identificatie- en registratieproces (I&R-proces) laten doorlopen.

Op dit moment hebben zo’n 2000 asielzoekers alleen een voorregistratie gehad bij de IND in Ter Apel. Zij verblijven op locaties voor crisisnoodopvang in het land. Deze mensen krijgen versneld een oproep om alsnog in Budel het I&R-proces bij de politie te doorlopen. Het COA organiseert de opvang en het vervoer van en naar Budel.

Asielzoekers die zich vanaf 15 augustus voor het eerst melden in Ter Apel doorlopen zoals voorheen ter plaatse het identificatie- en registratieproces. Net als in Budel is hiervoor extra capaciteit beschikbaar. Daarna worden zij overgebracht naar een crisisnoodopvang totdat er plek is op een reguliere COA-locatie.

Het wegwerken van de achterstand vraagt extra mensen en inspanningen van alle ketenpartners. Ook de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) springt met mensen bij. Daarnaast betekent de dagelijkse extra inzet van de politie in Ter Apel en Budel dat de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) de taken op het gebied van vreemdelingentoezicht in de rest van het land niet of beperkt kan uitvoeren.

Het streven is dat alle asielzoekers met een voorregistratie in de crisisnoodopvang binnen zes weken het I&R-proces hebben doorlopen.

Ook met de inhaalslag van de identificatie en registratie van asielzoekers blijft de druk op de asielketen zeer groot. Het gebrek aan opvangplekken wordt met het wegwerken van de achterstand niet opgelost. Daarnaast volgt nadat asielzoekers geïdentificeerd en geregistreerd zijn een aanmeldgehoor bij de IND. Het aantal asielzoekers dat hiervoor in aanmerking komt, neemt door de I&R inhaalslag de komende weken toe. Dit betekent dat zij langer moeten wachten. De IND inventariseert momenteel welke gevolgen de aanpassing van het I&R-proces heeft en wat dit betekent voor de wachttijd van asielzoekers.

Mensen die in Nederland asiel willen aanvragen, melden zich bij het aanmeldcentrum van de IND in Ter Apel. Na een voorregistratie door de IND, zorgt de politie voor de identificatie en registratie van de asielzoeker. Daarna start de asielprocedure bij de IND. Het COA verzorgt de opvang en begeleiding van asielzoekers.

1 reactie op “INHAALSLAG IDENTIFICATIE ASIELZOEKERS

  1. Het wordt eens tijd voor een inhaalslag om al die uitgeprocedeerden retour afzender te duwen, daar schijnt ook een enorme achterstand in te zijn. Dat levert meer op dan de capaciteit van binnenhalen te vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *