Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘IN THEORIE 0% UITSTOOT ELEKTRISCH VERVOER SCHIEDAM’

SCHIEDAM- In theorie kan de uitstoot van een elektrische auto 0 g CO2/km bedragen. Dat laat het stadsbestuur weten wanneer VVD-fractievoorzitter Tom Janssen informeert naar het inzetten van elektrische voertuigen door de gemeente, zoal wordt verkondigt in de jaarstukken: ‘ter voorbereiding van de invoering van een zero-emissiezone in Schiedam, vanaf 2026’.

De praktijk ziet er anders uit erkent het college van burgemeester en wethouders. ‘Kijken we naar de hele huidige energiemix dan is dit ca. 60 g CO2/km’,zo krijgt Janssen te horen.

Janssen: ‘Bij stadsdistributie wordt gesproken over ‘zero emissie’. Is het college het eens dat dit niet bestaat, omdat er elders energie moet worden opgewekt? Kan het college aangeven wat een elektrische auto in theorie voor uitstoot heeft (accu’s opladen door middel van opgewekte stroom)?’

‘We zijn ons ervan bewust dat de productie van stroom gepaard kan gaan met emissie bij bijvoorbeeld kolen en gascentrales’, antwoordt het college. ‘Dit kan worden ondervangen door bij de inkoop van laadvoorzieningen voor de logistieke sector voor te schrijven dat de te leveren stroom ‘groen’ moet worden geproduceerd via hernieuwbare bronnen, zoals we dit ook hebben gedaan met de gewone laadpalen. En zoals dit ook gebeurt bij de laadvoorzieningen voor de elektrische bussen van RET’, aldus burgemeester en wethouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *