Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

IN SCHIEDAM: BIJZONDERE VERTONING ‘RAMP TITANIC (1912)’

SCHIEDAM- In het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis (oktober 2019) vertoont Wenneker Cinema Schiedam op zondag 13 oktober om 15.00 uur de film ‘De Ramp van de Titanic’ uit 1912 met muzikale begeleiding van componist-pianist Tobias Wenting, violiste Nina Zuure en het Koninklijk Schiedams Mannenkoor Orpheus onder leiding van Annelies Prins. Wenting schreef muziek speciaal voor de film.

Voor aanvang van de film zijn er twee korte inleidingen. Saskia Smit vertelt over Vroege film in Schiedam en schetst de context waarin bezoekers in oktober 1912 naar de beelden van ‘De Ramp van de Titanic’ keken. Saskia Smit is bestuurslid van Wenneker Cinema en schreef een masterscriptie over Tuschinski en het Passage theater.

Michael Wedel vertelt over het ontstaan en de betekenis van ‘In Nacht und Eis’. Prof. Dr. Michael Wedel is hoogleraar Mediageschiedenis in het digitale tijdperk, verbonden aan de Filmuniversiteit Babelsberg Konrad Wolf in Potsdam. Auteur van onder meer ‘Kollision im Kino. Mime Misu und der Untergang der Titanic (2012)’. Deze inleiding is in het Engels.

Over de film Het is oktober 1912. Zes maanden na de wereldschokkende ramp met de Titanic. In Schiedam is de allereerste bioscoop geopend. Film is een gloednieuw medium. Bewegende beelden op een groot scherm. Wonderlijk. Tussen 5 en 18 oktober brengt Schiedamsch Bioscoop elke avond ‘De Ramp van de Titanic. Grootste drama ter Zee’. Een pianist en een violist spelen zoals gebruikelijk live-muziek bij de film. Ook een dubbelmannenkwartet oogst bij de vertoning van de ‘De Ramp van de Titanic’ veel succes. Zij zingen tijdens scene met de ondergang van het schip het ‘Nearer my God to thee’.

‘De Ramp van de Titanic. Grootste drama ter Zee’ is de Nederlandse versie van de Duitse succesfilm ‘In Nacht und Eis’ (1912) van de Roemeense regisseur Mime Misu. De jonge acteur-mimespeler heeft in Berlijn in een filmstudio de dramatische ondergang van de Titanic in recordtijd verfilmd en daarmee de oer-rampenfilm gemaakt.

Hervertoning De Ramp van de Titanic (1912) met live-muziek en inleidingen Vijgensteeg 2 3111 PT Schiedam Zondag 13 oktober 15.00 uur Toegang 15 euro.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “IN SCHIEDAM: BIJZONDERE VERTONING ‘RAMP TITANIC (1912)’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *