Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HUIVER VOOR KAP KASTANJEBOMEN SCHIEDAM-WEST

SCHIEDAM- Afschuw bij bewoners van de Warande in Schiedam-West. Vanaf morgen worden alle kastanjebomen geveld en verzaagd aan de Warande. Het gaat daarbij om de bomen op het gedeelte tussen de Schoolstraat en de Westerkade.

Verschrikt laat een van de buren weten: “Hoe kan dit gebeuren met dezelfde bomen die tijdens WO II nog dag en nacht tegen kap voor kook- en stookhout werden bewaakt? Wie redt of minimaal herplaatst de nu nog gezonde bomen? Waar blijft nu de populaire roep om het gewenste groen, de gezochte schone lucht, het respect voor de levende natuur en de recente historie?”

Veel exemplaren van de ongeveer 125 jaar oude dubbele rij kastanjes in de straat zijn ziek. In het verleden deed de gemeente Schiedam veel moeite om zieke exemplaren te genezen, maar het probleem blijft bestaan en nu blijken ook nieuw geplante kastanjes ziek. Daarom wordt een andere boomsoort geplant op de Warande.

“Hoe desastreus dat gebeurt en uitpakt, is helaas al te zien aan dezelfde Warande tussen de Schoolstraat en de Sint Liduinastraat, waar eerder is gekapt en herplant”, klinkt het vanuit de straat. “Jong, oud, helemaal gezond, meer of minder ziek, majestueus, monumentaal, het maakt niet meer uit. Rücksichtslos zal alles vanaf morgen worden vernietigd.”

In de zomer van 2015 is bewoners van de Warande in Schiedam-West gevraagd naar de invulling van de bomenrij in de straat via een digitale enquête. Eerder dat jaar vond een meedenksessie plaats met buurtbewoners. Bomendeskundige Huib Sneep en landschapsarchitecte Gudrun Bosch gaven toen een toelichting op de mogelijkheden met betrekking tot de bomenaanpak op de Warande.

(Foto: P. Lievense, bewoner Warande)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *