Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HUISVESTING VLUCHTELINGEN SCHIEDAM: AMPER WONINGEN VOOR ANDEREN

SCHIEDAM- Burgemeester en wethouders van Schiedam willen af van de standaard huisvesting van vluchtelingen, omdat er anders geen grotere (en eenpersoons) sociale huurwoningen meer naar reguliere woningzoekenden gaan. Dat laat het stadsbestuur weten in de nota ‘Huisvesting Statushouders’. Ter onderbouwing: Vorig jaar zijn 3 vijfkamerwoningen vrijgekomen onder de huurtoeslaggrens, een vergelijkbaar aantal geldt voor reguliere eenpersoonswoningen (‘In deze segmenten kan bij deze vrijkomende aantallen geen enkele huurwoning meer naar een regulier woningzoekende gaan…’). Boven dit alles vreest men op het stadskantoor voor maatregelen bij het niet voldoen aan de taakstelling: de verlichte huisvesting van vluchtelingen.

De Provincie Zuid-Holland voert het wettelijke toezicht uit op de huisvesting van vluchtelingen. De Provincie heeft Schiedam in juli vorig jaar aangeschreven in verband met de voortgang van de huisvesting. Schiedam is gestegen op de ‘interventieladder taakverwaarlozing huisvesting statushouders’. Als de situatie niet zou verbeteren per 1 januari wachtte de gemeente een ‘vooraankondiging juridische interventie’(een waarschuwing).

Gemeenten hebben een wettelijke verplichting tot het huisvesten van vluchtelingen. Halfjaarlijks wordt vanuit het Rijk aangegeven hoeveel vluchtelingen een gemeente moet huisvesten. Het COA is verantwoordelijk voor de koppeling van vluchtelingen aan de gemeenten, de Provincie houdt toezicht op de voortgang. Vluchtelingen zijn als urgente groep in de huisvestingsverordening Schiedam (regionaal afgestemd) benoemd. De huisvesting van vluchtelingen is opgenomen in de jaarlijkse prestatieafspraken tussen de gemeente Schiedam en woningcorporatie Woonplus. Woningcorporatie Woonplus is veruit de grootste aanbieder van sociale huurwoningen in Schiedam.

Het plan van aanpak voor de huisvesting van vluchtelingen is deels zwart gelakt, bijvoorbeeld bij het overzicht van het aantal nog te huisvesten vluchtelingen. Burgemeester Cor Lamers (CDA) heeft eind januari de toezegging gedaan aan de fractie van Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS) om het stuk vrij te geven, na het afschermen (met zwarte lak) van ‘persoonlijke vermeldingen’.
Vluchtelingen worden aan een gemeente gekoppeld met als doel dat zij binnen tien weken gehuisvest worden. Als er binnen die tien weken geen huisvesting is, kan een vluchteling gekoppeld worden aan een andere gemeente waar wel sneller huisvesting beschikbaar is, maar omkoppelen draagt negatief bij aan de status van de gemeente en leidt tot terughoudendheid bij het COA voor nieuwe koppelingen. Dit gegeven draagt weer bij aan de achterstand in de huisvesting, waarvoor burgemeester en wethouders op de eerste plaats vrezen.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

3 reacties op “HUISVESTING VLUCHTELINGEN SCHIEDAM: AMPER WONINGEN VOOR ANDEREN

 1. Van zo’n verhaal ga je toch over je nek. Binnen 10 weken huisvesting aan mensen die onze normen en waarden niet eens kennen en willen waarderen De taal niet eens spreken. Terwijl er zoveel landgenoten voor zijn en niet aan de beurt komen.

  Noem mij maar een racist ,mijnheer
  omdat ik eigen volk en eigen taal waardeer
  mijn kinderen eerst hun rechten en plichten leer.
  Daarom noemt gij mij een racist ,mijnheer ?

  1. Het is belachelijk dit, Nederlanders moeten hier allerlei papieren aantonen om een huis en/of onderdak te krijgen.

   Ondertussen krijgen vluchtelingen hier de luxe zonder er niks voor te doen. Ze spreken de taal niet eens, kennen het land niet eens. Zodra ze hun huis hebben, krijgen ze ook nog eens geld. En eerlijke mensen worden in hun eigen land opzij gezet.

   Waar gaat dit naar toe met die vluchtelingen?

 2. Per jaar zijn er 75000 woningen nodig in Nederland maar de geestelijke zwakbegaafde deelnemers van de gemeenteraad beslissen dat de vluchteling altijd een urgentie hebben, hoe noem je dat als je iedereen die in Nederland wordt achtergesteld voor één groep?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *