WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HUISVESTING HONDERDEN OEKRAÏNERS VLAARDINGEN GAAT DOOR

VLAARDINGEN- De langdurige huisvesting van honderden Oekraïners bij het Vlaardingse bedrijventerrein Vergulde Hand West gaat door. Het college heeft eerder vandaag ingestemd met de businesscase. VVD- staatssecretaris Eric van der Burg heeft namens het Rijk ook ingestemd met de businesscase. Op korte termijn worden de handtekeningen gezet en wordt gestart met het bouw- en woonrijp maken van de locatie. In oktober moeten de eerste 100 flexwoningen in gebruik worden genomen.

Burgemeester Bert Wijbenga (VVD) vindt dat het hier gaat om ‘goed nieuws’. Wijbenga: ‘Ik ben er trots op dat wij als Vlaardingen, met een bijzondere band met Oekraïne, een bijdrage kunnen leveren aan de opvang van ontheemde Oekraïners. Op deze locatie kunnen zij op een humane manier voor een langere tijd wonen. Het was nog even spannend, maar het is geweldig dat het gelukt is. En dat hiermee de motie van de gemeenteraad, om ons hiervoor in te zetten, vervuld is.’

Samen met de gemeente Lansingerland en de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) doet de gemeente Vlaardingen mee aan een pilot. De huisvesting bij Vergulde Hand West is in eerste instantie voor drie jaar beschikbaar.

In de eerste fase worden 100 flexwoningen op deze locatie geplaatst. In totaal komen er 408 flexwoningen, die onderdak kunnen bieden aan 762 Oekraïners. Eerder werd gesproken over 1.000 Oekraïners. Wethouder Wonen Ivana Somers (Leefbaar): “Het gaat om woningen met een levensduur van minimaal 15 jaar die demontabel en verplaatsbaar zijn. De woningen kunnen dan later voor Vlaardingse en regionale woningzoekenden ingezet worden. Overigens onderzoeken we op dit moment ook op andere plekken in de stad hoe we versneld woningen kunnen realiseren voor Vlaardingse woningzoekenden.”


Staatsecretaris Eric van der Burg (VVD): “Ik ben erg blij dat we samen met de gemeente Vlaardingen, de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en verschillende organisaties – zoals bouwers, scholen en maatschappelijke organisaties – dit plan van de grond hebben gekregen. Een voorbeeld van een mooie samenwerking. Er is door iedereen hard gewerkt om dit op korte termijn te realiseren. We bieden vluchtelingen uit Oekraïne met deze pilot een stabiele basis voor huisvesting, zorg en werkgelegenheid.”
Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman
In de businesscase is ook in kaart gebracht wat het betekent voor zaken als onderwijs, zorg en andere voorzieningen om Oekraïners onderdak te bieden. Er komt een multifunctioneel gebouw voor bijvoorbeeld een basisschool, opvang en ontmoeting. De gemeente gaat ook zorgen dat de Oekraïense volwassenen aan het werk kunnen gaan of als dat niet mogelijk is vrijwilligerswerk gaan doen. Daarnaast willen ze huisvesting bieden aan mensen met een beroep waar behoefte aan is, zoals bijvoorbeeld docenten en zorgpersoneel, zodat de druk op bepaalde sectoren niet verder wordt verhoogd.

Het terrein is door de metrolijn gescheiden van de Westwijk, maar de (wandel- en fiets)afstand tot het openbaar vervoer en andere voorzieningen zoals supermarkten is niet heel ver. De locatie is op dit moment in gebruik als gronddepot door Baak/RWS en de grond is geschikt voor woningbouw.

Op korte termijn nodigt de gemeente ondernemers van De Vergulde Hand West en inwoners aan de zuidkant van de Westwijk uit voor een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst licht men de plannen toe en kunnen inwoners en ondernemers hun vragen stellen.

5 reacties op “HUISVESTING HONDERDEN OEKRAÏNERS VLAARDINGEN GAAT DOOR

 1. BERT IS NIET GESTIKT IN ZN EERSTE LEUGEN
  Word gebracht word als een huisvestiging voor Oekraïners
  Maar binnen kort zitten er gewoon asielzoekers.
  Denk dat ie binnenkort wel bij OP1 zit om de plannen toe te lichten
  Deze man is er niet voor Vlaardingen/ Alleen voor ze eigen roem.
  Je bouwt geen AZC aangrenzend aan een probleen wijk /West wijk /dit is vragen om problemen
  en de nieuwe coalitie genoten zijn ook meelopers pur sang.
  Los eerst problemen op voordat je nieuwe problemen veroorzaakt

 2. Kijk hem nou zitten met z’n vlaggetje en een stramme plasser door het ,,goede” nieuws. Een burgemeester behoort de belangen van zijn inwoners te behartigen en niet te schaden. Binnenkort dus uitkijken met oversteken want naast die bezopen Polen in busjes krijg je nu ook andere Oostblokkers die kachel achter het stuur kruipen zoals ze gewend zijn in hun heimat.

 3. Bert wordt gewoon de nieuwe burgemeester van Rotterdam, de annexatie van randgemeenten als afvoerputjes is al aardig geregeld.

 4. Gefeliciteerd!!!! En laat die Azov vlag op het Stadhuis maar flink wapperen hoor. Want het zijn dan misschien wel nazi’s maar het zijn goeie nazi’s, want het zijn onze nazi’s. Zoiets? In ieder geval: Slava Ukraini! Wat volgt, Allahu Akbar?

 5. Ooooow dus er zijn wel gewoon woningen beschikbaar, en onze eigen kinderen dan? Die moeten tot 50e thuis wonen. Lekker bijdehand hebben ze gelijk weer gratis mantelzorgers. Wat een Jutland is dit geworden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *