Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HISTORISCHE SCHENKING MUSEUM SCHIEDAM

SCHIEDAM- Het Stedelijk Museum Schiedam heeft twee 18de eeuwse schilderijen gekregen met daarop belangrijkste Schiedammers. Het gaat om de portretten van mr. Philippus Theodorus van Cloon, burgemeester van Schiedam en zijn echtgenote Anna Catharina Lowe, geschilderd in 1778. De notabelen zitten met hun gezicht naar ons toe, Anna met een boek in haar hand.

De schenking werd bekend gemaakt tijdens de Nacht van de Geschiedenis op zaterdag 21 oktober 2017 in het Stedelijk Museum Schiedam. Bij de feestelijke presentatie was ook Cor Lamers aanwezig, burgemeester van Schiedam. Museumdirecteur Deirdre Carasso vertelde dat de twee schilderijen een mooie aanvulling op de historische collectie vormen. ‘De geschiedenis van de stad krijgt nu letterlijk een gezicht.’

De schilderijen komen uit de collectie MeesPierson, onderdeel van de ABN AMRO Groep. De bank heeft ze naar aanleiding van de herinrichting van de kantoren aan het museum geschonken. De portretten zijn geschilderd door Pieter Frederik de la Croix. Hij was een Nederlands schilder van Franse afkomst en werd geboren als Pierre Frédéric. Veel van zijn portretten hangen in Nederlandse musea, waaronder het Mauritshuis.

Van Cloon (1732-1787) was een belangrijk man in Schiedam. Hij was van 1769 tot aan zijn dood lid van de vroedschap, de voorloper van de gemeenteraad. Dat was een functie voor het leven. Andere functies bekleedde hij in principe één jaar, maar vaak werd hij herbenoemd.

Hij was een aantal keer schepen (lid van de rechtbank van Schiedam), armbezorger (soort wethouder voor sociale zaken), fabriekmeester (vergelijkbaar met een wethouder voor openbare werken) en ordinaris thesaurier (soort wethouder van financiën). Vanaf 1782 was hij ook burgemeester. Dat was een college van drie personen dat het dagelijks bestuur van de stad vormde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *