Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HISTORISCHE AVOND LYCEUM SCHRAVENLANT SCHIEDAM

SCHIEDAM- Op donderdagavond 10 oktober organiseert Lyceum Schravenlant ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan een gratis toegankelijke historische avond over de geschiedenis van de Schiedamse HBS, MMS, de scholengemeenschap Schravenlant en het Lyceum. Gaarne verwelkomt de school eenieder die geïnteresseerd is in het schoolverleden, die wil terugkijken naar de eigen schooltijd of wil zien welke veranderingen het onderwijs heeft ondergaan: Schiedammers, oud-leerlingen etcetera.

Geschiedenisdocent dr.J.W.Verkaik zal vertellen over de schoolhistorie en de bijzondere archiefvondsten die hij met leerlingen heeft gedaan, in het gebouw kan men een historische tentoonstelling bekijken die met hulp van het gemeentearchief is gemaakt en er zijn rondleidingen door het moderne, duurzame gebouw.

Aanvang 19.30 uur, in het gebouw van Lyceum Schravenlant, Hugo de Grootstraat 4. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Iets over de schoolgeschiedenis:

Op 3 mei 1869 werd de Hoogere Burgerschool (HBS) te Schiedam geopend, met destijds 10 leraren en 21 leerlingen. Pas in 1884 werden de eerste meisjes toegelaten, in 1899 vormden die nog slechts 1% van de schoolpopulatie.

De eerste lerares, Mej. Eldering (natuurkunde), kwam er in 1901. De leerlingenvereniging Onder Ons werd opgericht in 1903. In 1913 kwamen er ook voor de meisjes gymlessen, in 1914 was de school de eerste HBS met buitensport, in 1918 de eerste met muziekonderwijs. De MMS kwam erbij in 1950.

Na bijna honderd jaar op het kasteelterrein bij de oude binnenstad gevestigd te zijn geweest verhuisde de school, die scholengemeenschap Schravenlant ging heten, in 1967 naar het nieuwe gebouw in de wijk Nieuwland. In 2011 werd het Lyceum Schravenlant. In 2013 ging de nieuwbouw open, het duurzaamste schoolgebouw van Nederland. Ook nu loopt de school voorop met vernieuwend onderwijs zoals 5-jarig versneld VWO en de allereerste 6-jarige HAVO.

U bent van harte uitgenodigd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *