Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HET VERHAAL VAN DE BODEBUS IN SCHIEDAM

bodebus 1SCHIEDAM- De Historische Vereniging Schiedam ontvangt aanstaande zaterdag gastspreker Dirk-Jan List, historisch conservator van het Stedelijk Museum Schiedam. List kan u alles vertellen over de bodebus; een attribuut van een bode bij overheidsinstellingen dat bedoeld was om poststukken in te doen. Ook andere herkenningsteken uit lang vervlogen tijden komen aan bod.

De bodebus gaf vroeger de stadsbode speciale voorrechten zoals het gratis reizen met de trekschuit of diligence. De gemeentelijke bodebussen zijn doorgaans versierd met het wapen van de stad. In de collectie van het Stedelijk Museum Schiedam worden enkele bijzondere en zeer oude bodebussen bewaard. De bodebus van de stad Schiedam dateert uit 1630. En die van het College van de Grote Visserij uit ca. 1670. Maar de museumcollectie omvat ook andere interessante distinctieven. Voorbeelden hiervan zijn het schildje van de wijkbode en de draaginsignes voor de brugwachter, de politieagent, de buitengewoon agent en de ‘veld wagter’. Het meest bijzondere exemplaar is misschien wel het draagteken van de museumsuppoost uit het begin van de 20ste eeuw.

Zaterdag 5 september komt u er meer over te weten in het pandje van de Historische Verenging aan de Hoogstraat 74A in Schiedam. De lezing start om 13.00 en om 15.00 uur. Toegang gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *