WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HERINNERINGSBOOM ‘VLAARDINGEN 750’

VLAARDINGEN- Vlaardingen kreeg 750 (!) jaar geleden stadsrechten. Een moment om even bij stil te staan, het hele jaar lang. Én een moment om nog heel lang aan terug te denken. Om de herinnering letterlijk levend te houden, plantte wethouder Lianne van Kalken (GroenLinks) een herinneringsboom.

“Zo’n verjaardag is een geweldige mijlpaal”, vindt wethouder Lianne van Kalken. “Natuurlijk een mooi moment om terug te kijken op het rijke verleden van onze stad, maar zeker ook om vooruit te kijken. Daarom vind ik het planten van een herinneringsboom ook zo passend. Het is als het ware een levend monument. We hebben gekozen voor een rode beuk.”

De rode beuk is een bijzondere verschijning. Hij kan ongeveer 200 jaar oud worden en uitgroeien tot een majestueus bladerdak. We zien deze boom vooral in oudere parken of bij oude woningen van vroegere notabelen. De boom was in vroeger tijden namelijk vrij zeldzaam en prijzig in aanschaf.

De beuk komt te staan tussen de Van Hogendorplaan en de Magnoliastraat. Het was even zoeken naar een mooie locatie: “Voor elke boom die we planten, zoeken we naar een geschikte locatie: heeft de boom genoeg ruimte om uit te groeien, hoe staat de boom in het straatbeeld, past de samenstelling van de grond en het grondwaterpeil bij de eisen die de boom aan de grond stelt en liggen er geen leidingen in de grond waar de boomwortels schade aan kunnen verrichten?”, aldus wethouder Van Kalken. Door een waterleiding kon de boom niet op de rotonde, en is er gekozen voor de huidige plek in het verlengde van de Rotterdamseweg. Om de boom nog een extra feestelijk tintje te geven, hebben de boompalen die de boom stevig rechtop houden een likje verf gekregen in de kleur van Vlaardingse vlag. Ook zaait de gemeente de plek rondom de beuk in met een kruidenrijk mengsel zodat het ook een feestjaar wordt voor de Vlaardingse beestjes.

De gemeente plant ieder jaar nieuwe bomen om het bomenbestand op peil te houden. Op die manier worden bomen die uitvallen door bijvoorbeeld ziekte of door werkzaamheden in de stad, vervangen. Het idee om een herinneringsboom te planten ter gelegenheid van het feestjaar, kwam voort uit het Stadsprogramma Groen, een aanpak om de natuur in de stad de ruimte te geven. Wethouder Lianne van Kalken geeft aan: “Groen maakt de stad mooier, gezonder, gezelliger en beter bestand tegen hevige weersomstandigheden. Dat is fijn voor de Vlaardingers van nu en voor de generaties die komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *