Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

IN HERFST HERPLANT OEVERBOS VLAARDINGEN

VLAARDINGEN- Voor de kerst moet alles weer staan in het Vlaardingse Oeverbos. Dat belooft Leon van der Lugt, projectleider bij het Recreatieschap Midden-Delfland. Door de recente kaalslag kan het oostelijk deel van het Oeverbos een jaar niet gebruikt worden voor recreatiedoeleinden.

In de herfst worden bomen herplant. Het gaat daarbij om bomen van een ‘fatsoenlijk formaat’, aldus Van der Lugt. Bij deze herplant zal het niet gaan om bomen van hetzelfde formaat zoals ze er de afgelopen 40 jaar stonden. “Nee, dat kan niet”, erkent de projectleider. “We kunnen geen bomen van 30 centimeter doorsnede terugplanten, want die gaan het niet overleven. De bomen die behouden konden blijven die staan er nog en die krijgen een onderhoudsbeurt met een paar aanvullende maatregelen om ze in stand te houden. Van de zomer gaan we beginnen met het opnieuw inrichten.”

Aan de rivieroever komt een parkweide met losse boomgroepen, zodat er vanuit het groen volop uitzicht is over de Nieuwe Waterweg en de voorbij varende schepen. Op verschillende plekken komen voor kinderen speelmogelijkheden. Verder wordt het gebied voorzien van een nieuwe padenstructuur en komt er langs het fietspad een nieuw wandelpad.

De ontginning is nodig omdat de ondergrond van het Oeverbos bestaat uit zwaar vervuilde baggerspecie uit de haven. Een grondige sanering van de vervuilde grond kon niet langer wachten. Nu de Blankenburgtunnel wordt aangelegd in het westelijk deel van het Oeverbos is ook de sanering van het oostelijk deel in de plannen meegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *