Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

‘HEITJE VOOR EEN KARWEITJE’ TERUG IN SCHIEDAM-GORZEN

SCHIEDAM- Het aloude ‘Een heitje voor een karweitje’ is terug in de Schiedamse Gorzen. Een vuilophaaldienst voor wijkbewoners door kinderen uit groep 5 tot en met 8. Dagelijks van 15.30 tot 17.00 uur en woensdag al vanaf 13.00 uur.

Bent u wijkbewoner van de Gorzen die slecht ter been is, ziek of net bevallen? Heeft u een gipsbeen of gunt u de kinderen een zakcentje? Maak gebruik van de nieuwe vuilnisophaaldienst door kinderen uit de wijk. Aanmelden: Ineke 06-41588113 of Elvira 06-10504262.

Volgens het boek 100 jaar scouting in Nederland stamt ‘Een heitje voor een karweitje’ af van het Britse ‘Bob-a-job’, waar padvinders vroeger een Shilling vroegen voor een klusje. In de jaren vijftig waaide deze trend over naar de Nederlandse padvinderij. Zij organiseerden tijdens de paasvakantie in 1952 acties, onder de naam ‘Een heitje voor een karweitje’, om geld in te zamelen voor de padvindersverenigingen. De opbrengst mocht er wezen: bijna 230.000 karweitjes oftewel ruim 57.000 gulden.

Bij de scouting worden er anno 2020 amper nog ‘heitjes voor karweitjes’ gedaan. Sinds de jaren ‘90 is dit enorm afgenomen. Er werd steeds minder geld opgehaald dus werden er andere manieren verzonnen om geld op te halen. Het zijn nu voornamelijk oudere kinderen die als groep acties houden om geld in te zamelen, zoals kerstkaarten maken en oliebollen bakken rond Oud en Nieuw.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *