Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HEEMTUIN VLAARDINGEN-WEST WORDT OVERGENOMEN

VLAARDINGEN- Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. wil de Heemtuin in Vlaardingen-West overnemen. Dat maakt de gemeente bekend in een persbericht.

‘Welke organisatie of ondernemer ziet mogelijkheden om de Heemtuin een toekomst te geven?’ Achter die vraag ging een noodkreet schuil. De gemeente zag zich door bezuinigingen genoodzaakt om op zoek te gaan naar een nieuwe toekomst voor de Heemtuin en riep mensen op om te komen met initiatieven om deze prachtige groene parel te behouden voor de stad. Die redding is nu genomen: Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. heeft aangegeven de Heemtuin over te willen nemen.

De Heemtuin is al ruim 50 jaar een plek waar jong en oud kennis kunnen maken met wat de Nederlandse natuur ons te bieden heeft. Op een oppervlakte van 1,3 hectare zijn verschillende landschappen te bewonderen. Heide, bos, laagveen en duinen, ze zijn typerend voor verschillende gebieden in ons land en ze zijn allemaal aanwezig in de Heemtuin. Er staan zo’n 400 soorten inheemse planten.

De gemeente kreeg veel reacties na de oproep om hulp voor de Heemtuin. Allerlei partijen en personen in de stad willen hun bijdrage leveren aan het redden van deze plek. “We hebben allerlei ideeën voorbij zien komen”, vertelt wethouder Bart de Leede (GroenLinks). ”Hartverwarmend om te zien hoe deze plek leeft bij Vlaardingers. De keuze om die ideeën nu niet verder te onderzoeken, maar met het Fonds verder te gaan, is een heel logische: Het Fonds gaat voor een structurele oplossing, wil de ecologische waarde van de tuin behouden en gaat er voor om de Heemtuin toegankelijk te houden voor het publiek. Het Fonds gaat onderzoeken of samenwerking mogelijk is met partijen die hebben aangegeven ideeën te hebben voor de Heemtuin.”

De gemeente en het Fonds hebben de intentie uitgesproken dat het Fonds de Heemtuin voor een symbolisch bedrag koopt en daarmee ook in beheer krijgt. De precieze afspraken worden de komende weken op papier gezet waarna het Fonds in gesprek gaat met enkele organisaties die de gemeente hebben laten weten ideeën te hebben voor de Heemtuin of daar zelf een bijdrage aan te willen leveren. Zo ziet het er naar uit dat Vlaardingen ook in de toekomst kan blijven genieten van dit groene paradijsje waar

3 reacties op “HEEMTUIN VLAARDINGEN-WEST WORDT OVERGENOMEN

  1. Schande dat dit, net als kinderboerderij holywood, geen of minder subsidie meer krijgt van de gemeente.
    Blijkbaar wel geld genoeg 700.000 euro voor het invoeren van, een bewezen nutteloos systeem, toegangspasjes voor die ondergrondse containers.

  2. Wat een schijnheilig gedoe van Groen Links. Die hebben niets met groen, ze stoppen het liefst alle bomen in hun biocrematie ovens, laten oerbossen kappen over heel de wereld om hun vegetarische zooi en biobrandstof te verbouwen en met dieren hebben ze al helemaal niets met hun vogelvermalende windmolens. Straks zitten we ook met het door hen gecreëerde probleem om de versleten windmolens en zonnepanelen in ontwikkelingslanden te dumpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *