RijnmondNieuws.com
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HAKEN EN OGEN AAN LEEGSTANDSVERORDENING SCHIEDAM

SCHIEDAM- Door invoering van de leegstandsverordening in de binnenstad van Schiedam heeft de gemeente meer en beter contact met vastgoedeigenaren. Ook weet de gemeente nu wie de eigenaren zijn en hoe het vastgoed is verworven en is er meer inzicht in het vastgoed zelf (bijvoorbeeld staat van onderhoud) en de redenen van leegstand. Dat meldt het stadsbestuur in de evaluatie van de leegstandsverordening.

Bij de daadwerkelijke uitvoering van de leegstandsverordening en de voorbereiding van het handhavings- en boetetraject is geconstateerd dat de werkelijkheid complexer is dan vastgelegd in de verordening. Een aantal juridische haken en ogen zijn naar voren gekomen, onder andere over de hoogte van de boete en over het feit dat er geen instrument is voor eigenaren die zich melden, maar niet op gesprek komen.

Ander belangrijk punt dat geconstateerd; zodra een eigenaar een pand verkoopt moet het leegstandstraject met de nieuwe eigenaar opnieuw beginnen. Dit betekent een nieuwe leegstandsmelding en opnieuw een leegstandsgesprek.

Als laatste blijkt dat veel meer informatie nodig is omtrent vastgoed en eigenaren, om te komen met nieuwe inzichten en mogelijke oplossingen. Daarom is, in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland en het Kadaster, een pilot gestart om te komen tot een goed informatiefundament uit diverse bronnen van het openbaar register (Kadaster), gemeente en overig partijen. Resultaat hiervan is een aantal ‘Slimme kaarten’.

De leegstand in de binnenstad van Schiedam is afgenomen van 25,9% in augustus 2017 naar 19,5% in mei 2018. Een jaar na invoering van de leegstandsverordening zijn twintig panden weer in gebruik genomen met een commerciële functie (winkel, horeca, persoonlijke of zakelijke dienstverlening).

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *