WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

HAAST MET MEGASTAL OP GRENS SCHIEDAM

Bewoners van de Grensflat langs de Rotterdamsedijk in Schiedam-Oost zijn bang voor een constante mestlucht in de woonkamers. Om te garanderen dat de geuroverlast van de zogenaamde Floating Farm naar de omgeving wordt bewaakt, is door Rotterdam een Geurverordening opgesteld. Deze verordening is op 24 november door de gemeenteraad van Rotterdam vastgesteld. De verordening zou nodig zijn, omdat de huidige milieuwetgeving vooral is gericht op grote veehouderijen. De Floating Farm wordt gezien als ‘betrekkelijk kleinschalig’.

SCHIEDAM- De Floating Farm  aan de gemeentegrens van Schiedam wordt per september gerealiseerd.  Een groot bord naast de Rotterdamse Merwehaven  maakt hier melding van. Volgens plan houdt het stuk drijvende bio-industrie tijdens de Wereldhavendagen al open huis.  De megastal gaat per februari  volgend jaar in gebruik.

In de officiële plannen wordt gesproken over een drijvende koeientuin: een betonnen ponton gebouwd van 2.000 ton met ‘een diervriendelijke vrijloopstal’ voor veertig koeien. In de tweede fase wordt een tweede ponton geplaatst naast het eerste met daarop een kippenstal met 6.000 kippen, met een vergelijkbaar gewicht als de koeienstal. Ook deze stal wordt omschreven als ‘diervriendelijk’ (3 sterren beter leven van de Dierenbescherming) met bovendien ‘een zeer lage emissies van geur, ammoniak en fijnstof’.

De Partij voor de Dieren (PvdD) in Rotterdam trekt onderzoek in twijfel dat is uitgevoerd door de GGD naar gezondheidsrisico’s voor omwonenden van de  Floating Farm . De Schiedamse wethouder Patricia van Aaken (CDA) denkt dat op basis van het GGD onderzoek de gezondheidsrisico’s beperkt zijn voor de omwonenden. De PvdD wijst op meer recent onderzoek naar de gezondheidsrisico’s door het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Dit onderzoek toont aan dat omwonenden van pluimveebedrijven elf procent meer kans lopen op longontsteking. De boosdoener is een verhoogde concentratie van fijnstof. Door een toename in de uitstoot van fijnstof rond pluimveebedrijven wordt de bacterieflora in de keel verstoord, waardoor pneumokokken eerder longontsteking kunnen veroorzaken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *