Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GROTE DRUGSPROBLEMATIEK SCHIEDAM-NIEUWLAND

SCHIEDAM- De drugproblematiek in Schiedam-Nieuwland is groot. Dat blijkt uit onderzoek door het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC). Straatdealen is een omvangrijk probleem en komt op veel plekken voor. De jonge straatdealertjes kunnen in Nieuwland opgroeien tot ‘grote’ criminele jongens die internationaal actief zijn in de drughandel, stellen de onderzoekers.

De jonge populatie in Schiedam is vatbaar voor rekrutering en criminele uitbuiting. Daarbij is misdaad niet alleen een ‘vrijwillige kans’, want er worden ook jongeren geschaakt en misbruikt. Het zou gaan om ‘criminele uitbuiting en intimidatie in de drugsscene en bij mensenhandel’, aldus de onderzoekers van het RIEC.

In Nieuwland worden ook criminele families gesignaleerd en families die een graantje meepikken om geld te verdienen in de drugscriminaliteit. De voorbeelden om geld te verdienen zijn: hennepkwekerijen toestaan of loopjongens zijn in de drugsscene.

In veel opzichten leven de bewoners in hun eigen sociaal-culturele kring, te midden van bekenden, met eigen winkels, verenigingen en religieuze instellingen. In veel opzichten zijn dit neutrale sociaal-culturele patronen. De sociale contacten zijn hecht, gesloten en er bestaat zelfredzaamheid. Hierdoor is het moeilijk voor de gemeente en de politie om informatie te verzamelen over eventuele misstanden en strafbare feiten. In criminele kringen staat er een straf op praten met politie of gemeente.

Het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) stelt: ‘In veel opzichten leven de bewoners in hun eigen sociaal-culturele kring, te midden van bekenden, met eigen winkels, verenigingen en religieuze instellingen.’ De bevolkingssamenstelling van Nieuwland: 66 % is buitenlander: 7 % heeft een westerse achtergrond, 59 % een niet-westerse achtergrond.
Met de drugscriminaliteit wordt veel geld verdiend. Het criminele geld moet van de onderwereld naar de bovenwereld worden gebracht en brengt weer allerlei andere fenomenen van criminaliteit voort, zoals vastgoedfraude, witwassen, mensenhandel, geweld en financieel-economische criminaliteit.

Geld wordt allang niet meer alleen witgewassen in de traditionele branches als horeca of belwinkels, er wordt gebruik gemaakt van steeds wisselende branches zoals autoverhuurbedrjven, nagelstudio’s, rashonden, jachten, kunst en wapenhandel. De gemeente ziet ook dat drugsgeld wordt geïnvesteerd in lokale bedrijven en bijvoorbeeld voetbal- en andere verenigingen om zo de lokale gemeenschap aan zich te binden en status en invloed te verwerven binnen de politiek en het bestuurlijke en ambtelijke apparaat.

Naast de reguliere aanpak wordt door de gemeente een actieprogramma opgesteld om de ondermijnde criminaliteit met gerichte acties aan te pakken. Hieraan wordt hoge prioriteit gegeven. Schiedam vraagt bij het Rijk om subsidie, omdat miljoenen beschikbaar zijn voor de aanpak van ondermijning.

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *