Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GROOT ONDERZOEK VAN RELLEN ROTTERDAM

ROTTERDAM- Een groot onderzoeksteam van de politie is onder leiding van het Openbaar Ministerie begonnen met het onderzoek naar de rellen in het centrum van Rotterdam op vrijdag 19 november.

Naast het onderzoek naar de rellen is de Rijksrecherche bezig met het onderzoek naar het afvuren van schoten door politieagenten. Hiervoor worden getuigen gehoord, waaronder de agenten die geschoten hebben. Ook worden camerabeelden bekeken en wordt onderzocht uit welk wapen de afgevuurde kogels afkomstig zijn. Op social media gaan hardnekkige geruchten dat er ook een dode zou zijn gevallen tijdens de ongeregeldheden. Volgens de politie zou dit pertinent onjuist zijn.

Er is enige tijd onduidelijkheid geweest over het aantal gewonden. Het medisch beroepsgeheim van ziekenhuizen speelt het onderzoeksteam daarbij parten. Artsen mogen alleen onder strenge voorwaarden gegevens over patiënten en hun verwondingen delen met opsporingsinstanties. Inmiddels lijkt het dat vier mensen zijn geraakt door kogels.

Op de avond van de rellen zijn in totaal 49 verdachte aangehouden. Op dit moment zitten er nog acht vast. Deze acht worden van verschillende feiten verdacht waaronder openlijke geweldpleging, vernieling en het hinderen of belagen van hulpverleners. Deze verdachten worden komende week waar mogelijk voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het grootste deel van de tot nu toe 49 aangehouden verdachten komt uit de directe omgeving van Rotterdam. Maar er zijn ook enkele verdachten uit Brabant en Noord-Holland aangehouden. Onder hen zijn zes minderjarigen. Het grootste deel van de aangehouden personen is jongvolwassen. De meeste verdachten zijn met een zogenoemde gedragsaanwijzing heengezonden. In deze gedragsaanwijzing staat dat zij zich tot en met 2 januari 2022 niet op bepaalde plekken in het Rotterdamse centrum en Rotterdam-Zuid mogen ophouden. Het niet houden aan een gedragsaanwijzing is strafbaar. Deze groep wordt verdacht van het niet opvolgen van bevelen van de politie en zijn dus niet betrokken bij het plegen van geweld. Op een later moment zullen deze personen zich nog wel voor de rechter moeten verantwoorden.

Op dit moment wordt gekeken welke zaken in aanmerking komen voor behandeling tijdens een supersnelrechtzitting. Dit moeten afgeronde dossiers zijn waarbij daarnaast rekening gehouden is met bijvoorbeeld de slachtofferrechten en de mogelijkheid tot schadeverhaal. De verwachting is dat de eerste verdachten zich deze week al voor de rechter zullen moeten verantwoorden.

De verwachting is dat de komende tijd meer aanhoudingen zullen volgen. Het onderzoek richt zich niet alleen op deelnemers aan de rellen, maar ook op de mogelijke organisatoren ervan die hebben opgeroepen tot geweld, plunderingen en vernielingen.

3 reacties op “GROOT ONDERZOEK VAN RELLEN ROTTERDAM

 1. Waarom is er in de 2e Kamer geen ophef over het feit dat de politie van Grapperhaus toestemming heeft gekregen om gericht met scherp op demonstranten te schieten?
  Zijn de rubber kogels op? Vanwaar deze draai?
  Van wie en wanneer heeft Grapperhaus hier toestemming voor gekregen?

 2. Naar mijn weten heeft een agent geen toestemming nodig om te schieten als hij met de dood wordt bedreigd. Links Nederland zou dat wel willen, eerst, uiteraard op papier en in 4 voud, toestemming om zelfs maar boos te kijken naar een randdebiel die met een baksteen naar een agent zijn hoofd gooit.
  Er kan beter een onderzoek komen naar de schietvaardigheid en angst van de agenten om raak te schieten.
  In een beetje land oefent de politie veel vaker om raak te schieten en daar worden de agenten niet openlijk aan de schandpaal genageld als ze een randdebiel voor ze donder schieten.
  In Frankrijk krijgen ze een medaille.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *