Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GROENLINKS VLAARDINGEN VERZET ZICH BIJ MOEDERPARTIJ TEGEN BIOMASSA

VLAARDINGEN- Het Vlaardingse GroenLinks-raadslid Neill Voorburg schermt met een motie op het aankomende GroenLinks-congres om stelling te nemen tegen biomassa. De Vlaardingse fractie worstelt met biomassa vanwege de grote schade die het aanricht voor onder meer bossen.

Volgens Voorburg is zijn partij tegen het gebruiken van hele bomen als biomassa, maar ook tegen het gebruik van soja en palmolie als biobrandstof. En tegen de subsidie op biomassa. Ook wil de partij een stop op het bijbouwen van centrales. Voorlopig lukt het GroenLinks (GL) als coalitiepartij in Vlaardingen niet om dit in eigen stad te bereiken.

Het Vlaardingse stadsbestuur – met daarin ook een wethouder namens GL- vindt dat de gemeente het zich niet kan permitteren het gebruik van biomassa in de ban te doen. De gemeente vindt het verbranden van bomen bovendien ‘duurzaam’. Het stadsbestuur wijst op het ook door GL bejubelde wetenschappelijke klimaatpanel van de VN (het IPCC) en het bewierookte Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die benadrukken dat de inzet van biomassa belangrijk is voor het realiseren van de klimaatopgave in Nederland. Ook daar liep GL tot nu toe mee weg.

Inmiddels vindt Voorburg dat sommige vormen als snoeihout, gft en algen alleen beperkt mogen worden ingezet. Voorburg: Ik zit er strakker in en zou het liefst zien dat de partij tegen alle vormen van biomassa is. Op het aankomende GL-congress zal er een motie in stemming worden gebracht om nog duidelijker stelling te nemen tegen biomassa.’

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

2 reacties op “GROENLINKS VLAARDINGEN VERZET ZICH BIJ MOEDERPARTIJ TEGEN BIOMASSA

  1. Blijf van onze bomen af!!

    Waarom hebben jullie het nooit over de desastreuze effecten die de massa-immigratie heeft op ons groen?

  2. GroenLinks zou inderdaad een meer principiëelere houding moeten aannemen tegen biomassa en niet achteraf toch meestemmen voor een biomassacentrale. Ondanks dat de Europese regelgeving de keuze van biomassa aantrekkelijk maakt, moeten we er niet aan toegeven. De vervuiling, de CO2-uitstoot en de wereldwijde aanslag op de bossen is gewoonweg veelste groot bij deze vorm van energiewinning. Bossen zijn gesloten ecosystemen en daar moet je niet aankomen; ook sprokkelhout op de bosbodem hoort daarbij. Als alternatief voor biomassacentrales pleit ik voor centrales die op aardgas uit de Noordzee en uit Rusland draaien, totdat de energietransitie gerealiseerd is. Uiteraard moet zonne- en windenergie voorrang krijgen, dus geef liever hier subsidies aan dan aan biomassacentrales!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *