Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GROENLINKS SCHIEDAM OVER ‘NIEUWE ENERGIE VOOR GROENOORD’

SCHIEDAM- Op 26 november was het tijd voor deel 2 van GroenLive, de livesessie van GroenLinks Schiedam op Facebook en Youtube . In dit programma bespreken soms wethouder, soms fractieleden onderwerpen die belangrijk zijn voor Schiedam en haar inwoners

In deze aflevering leidde wethouder Jeroen Ooijevaar het raadsvoorstel en de business case in die binnenkort in de raad wordt besproken en al veelvuldig over de tong is gegaan in Schiedam: Nieuw Energie voor Groenoord (NevG). Sandra Mantingh en René Karens gingen vervolgens in gesprek met Schiedammers met vragen. Ook in deze aflevering veel animo en scherpe vragen, wat weer aantoonde hoe belangrijk het is om, zeker in coronatijd in gesprek te blijven met Schiedam. De drie kijken terug op een geslaagde avond:

Sandra: “Er kwamen veel goede en verrassende vragen voorbij. Wat ik vooral meeneem is dat we tot op heden vooral de technische kant van NevG hebben geprobeerd zo volledig en goed mogelijk uit te leggen, nu is het ook aan ons om de Schiedammers mee te nemen en te laten zien wat voor goede impuls dit ook kan zijn voor bijvoorbeeld sociale stijging en werkgelegenheid in Groenoord (de zogeheten ‘meekoppelkansen’, red). Niet alleen technisch, maar ook emotioneel moeten we zorgen dat mensen snappen en voelen waarom wij in deze business case geloven”

René: “Het is absoluut een technisch ingewikkeld verhaal, omdat er veel gereken bij komt kijken. Wat zijn alle mogelijke scenario’s? Welke bewoners in welke huizen staan voor welke kosten en hoeveel komt daarvan terug (gelukkig in alle scenario’s alles en soms een beetje meer!)? En omdat het ingewikkeld is, is er ook onduidelijkheid over, veel meningen en helaas ook mensen die op de onzekerheden in proberen te spelen en twijfel zaaien. Daar heeft Sandra onlangs ook een goed stuk over geschreven. Het is namelijk nogal frustrerend als je als raad keihard aan het werk bent voor de stad en mensen bewust angst proberen te zaaien.

Jeroen: “We hebben met alle betrokkenen hard gewerkt voor deze sluitende businesscase en voor ons was het altijd helder: als deze transitie niet woonlastenneutraal kon, zou dat oneerlijk zijn voor de Groenoorders. Soms lijkt het erop dat het politiek gezien het gemakkelijkst is om maar niets te doen en te wachten ‘tot alle nieuwe technische ontwikkelingen uitontwikkeld zijn’. Maar de techniek van een warmtenet is beproefd en wij zijn niet aan deze coalitie begonnen om op onze handen te zitten. Bovendien zou dat juist leiden tot stijgende energiekosten voor de Groenoorders. NevG is een groene en sociale businesscase die lef vraagt. Ik ben erg trots dat het college hierin dat lef toont en ik hoop dat de raad dat ook zal doen”

Op 2 december wordt NevG in de auditcommissie financieel besproken, op 9 december volgt de raadscommissie waarin het raadsvoorstel/business case besproken wordt. Op 16 december volgt dan het raadsbesluit. De vergaderingen van 9 dec en 15 dec zijn online te volgen.

GroenLive komt in 2021 terug! Onderwerp en datum laten nog even op zich wachten. Ook deze sessie zal weer op Facebook en Youtube gelivestreamd worden, aanmelden van tevoren is niet nodig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *