Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GROENLINKS SCHIEDAM: ‘KRITIEK OP STROOMOPWAARTS ONEERLIJK’

SCHIEDAM- De aanhoudende kritiek op Stroomopwaarts is niet eerlijk. Het regionale participatiebedrijf doet het op een aantal terreinen beter dan gemiddeld in de sector. Dat betogen de coalitiepartijen GroenLinks en Progressief Schiedam, samen met de fractie Van Dijk, bij monde van René Karens (fractievoorzitter GroenLinks). De partijen reageren daarmee op het rapport van onderzoeksbureau Berenschot en vooral op de kritiek die het rapport in de afgelopen periode heeft geoogst.

Karens: “Dan de titel ‘Stroomopwaarts doet zijn naam eer aan’. Berenschot bedoelt daarmee dat tegen de stroom in toch opmerkelijke resultaten zijn behaald. Zowel inhoudelijk als financieel. Door het samenvoegen van organisaties uit de drie gemeenten en het bundelen van de krachten zijn meer mensen beter geholpen en is minder budget nodig dan daarvoor. Dat is knap. Maar ook het debat in onze raad over Stroomopwaarts lijkt soms zwemmen tegen de stroom in te zijn. Een aantal collega’s is al heel lang heel uitgesproken over alles wat er mis is bij Stroomopwaarts. Of mis zou zijn. Zij schetsen continu een behoorlijk negatief beeld van Stroomopwaarts. En mijn vraag aan hen is of zij wel openstaan voor, in elk geval op onderdelen, positieve conclusies van Berenschot? Want het verhaal dat Stroomopwaarts een waardeloze organisatie is waar we niets aan hebben, waar nauwelijks iets wordt bereikt en waar we niets over hebben te zeggen, klopt in elk geval niet helemaal. Het is dan ook niet eerlijk om dat beeld in stand te houden als je het rapport wel serieus neemt. Sterker nog, Stroomopwaarts doet het op een aantal terreinen beter dan gemiddeld in de de sector. Dan kan natuurlijk niet zomaar het gemiddelde zijn, want als de hele las een 4 haalt en ik een 5, dan ben ik nog steeds niet heel tevreden. En dat er nog veel werk aan de winkel is, is duidelijk.”

“De signalen die ook wij regelmatig krijgen uit de stad van cliënten moeten we serieus nemen, maar laten we daar dan ook onze energie aan besteden en niet aan het alleen maar klagen over wat er niet goed zou zijn.”

“Het moet mij ook van het hart dat er insinuaties worden gedaan, verbanden worden gelegd, die men niet kan onderbouwen. En als ik vraag om onderbouwing dan krijg ik het antwoord ‘dat weet ik ook niet, daarom vraag ik het’. Daarmee help je een beeld schetsen wat niet correct is.”

“Het eerlijke beeld van Stroomopwaarts is niet alleen positief, maar zeker ook niet alleen negatief. We zijn het overigens met een hoop kritische signalen eens. Laat dat duidelijk zijn. Ook ons bereiken genoeg signalen van cliënten en van bedrijven dat er een hoop dingen bij Stroomopwaarts gewoon niet goed gaan. Daar moeten we wat aan doen en volgens mij kunnen we daar ook wat aan doen met elkaar.”

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

13 reacties op “GROENLINKS SCHIEDAM: ‘KRITIEK OP STROOMOPWAARTS ONEERLIJK’

 1. Geachte Groen links even aanhaken op dit stuk je spreekt van “De signalen die ook wij regelmatig krijgen uit de stad van cliënten moeten we serieus nemen, maar laten we daar dan ook onze energie aan besteden en niet aan het alleen maar klagen over wat er niet goed zou zijn”
  Ik ben al 25 jaar bezig met het herstellen van fouten die gemaakt zijn door TBV ( nu Stroomopwaarts)
  het zijn niet alleen klagers er zijn daadwerkelijk mensen die harde bewijzen hebben maar die worden genegeerd, er zijn in 2013 ontslagen geweest bij de top van TBV , door wanbeleid , mensen die onder dat wanbeleid hebben gestaan zijn hier door getraumatiseerd ( erkent door een psycholoog ) diverse keren uitgevallen met ene burn out , zware hernia . en zelf nu word je nog aan alle kanten genegeerd, om even terug te komen op de eerste zin … ga eens naar de mensen luisteren en bestempelt ze niet als klagers, want daarbij ontken je al dat er klachten zijn, maar pak de klachten eens serieus aan, door mensen te gemoed te komen in schade vergoeding en in het nakomen van de dingen waar Stroomopwaarts voor staat, want hoe kunt u beweren en over een Stroomopwaarts te praten, terwijl ik al vanaf 1999 in de zelfde loonschaal zit terwijl ik al diverse functies heb betreden en nu ook al bijna 9 jaar gedetacheerd bent in het vrije bedrijf maar nog steeds in de zelfde loonschaal zit als op een inpak afdeling van het TBV , noemt u dit Stroomopwaarts ???
  Stilstaan is achteruitgang en dus een verslechtering en dus kunnen we hier dus wel spreken over tegen de stroom in gaan.
  Ik heb nu al meerdere keren mee gemaakt dat ik niemand van Stroomopwaarts maanden lang niet heb gezien, maar nog wel betaalt krijgen naar Zware begeleiding die hun zeggen dat ik nodig heb ?? Alleen als je dan vraagt welke , dan krijg je daar geen antwoord op, en zo heb ik heel veel bewijzen hier liggen die niet staan als mening maar als harde feiten dit ook meerdere keren aangekaart bij gesprekken maar worden aan alle kanten genegeerd, maar daar mag je niet op terug komen om dat het verouderd is, ja meestal als je geen antwoord krijgt of je krijgt geen respons van het TBV ? stroomopwaarts dat het dan op een gegeven moment gaat verouderen, want kritiek op het WSW bedrijf hebben is je doodvonnis tekenen, maar ze vergeten dat het wel om mijn begeleiding moet gaan en niet om wat hun willen en daar gaat het bij de basis al fout bij dit bedrijf , zo ook in dit stuk dat het beter met het bedrijf gaat, maar dat wil ik niet horen , zo als ook de rechter heeft verteld , het bedrijf mag niet aan eigenbelang denken maar het aan het belang van de individu denken, na 25 jaar kan ik je wel vertellen dat dit echt niet gebeurd , ik zal u graag eens uitnodigen om hier thuis eens in gesprek te gaan met alle onbeantwoorde mails en ook mails die ik met gemeente en SP, en andere mensen al gehad heb over het wanbeleid van Stroomopwaarts .. ze hebben zelf toegegeven dat ze bot met mensen omgegaan zijn zo wel TBV als BGS ( waar ik dus ook gewerkt heb en daar dus ook uit ervaring over kan mee praten ) en zelf die hebben toe gegeven bot met mensen om gegaan te zijn , dus wil ej de mensen eens te gemoed komen zet ze niet weg als klagers maar laat eens zien dat er ook eens echt wat gedaan word aan de klachten en hier ook een wat betreft het financieel te gemoed gaat komen , dit is zelf wettelijk vast gelegd onder de Arbo wet .. PSA , het niet nakomen van IOP is ook al een loongroep hoger , mensen wegzetten als negatief en daar zelf beter van te worden , zeker als je weet dat het de waarheid niet is , dat is in het wetboek vast gelegd als Laster …. is strafbaar …… maar nogmaals je bent van harte welkom om eens naar mijn Dossier te kijken die ik van TBV / Stroomopwaarts heb .. en dan zullen we daarna wel eens kijken of het zo positief is ze als jullie nu beweren , Alvast hartelijk denk dat er misschien nu eens na 25 jaar toch eens wat positief uit de ervaring met TBV (Stroomopwaarts kan gaan komen , en dat ik misschien kan gaan werken aan herstel van mijn leven .. vriendelijke groeten en gaarne hoor ik wat van het Groen links , wie wil zoekt oplossingen en wie niet wil een reden.

 2. Hoe bedoelt GroenLinks dit?? Heeft de redacteur hiervan niet de reactie van een man gelezen die naar ik begrijp op leeftijd is, een vakmens die zijn bedrijf moest stoppen en die voor een beetje geld direct bij de ingang naar de sociale werkplaats wordt gestuurd om dom werk te doen , ver, zeeer ver onder de door hem geschreven capaciteit.

  1. Heel herkenbaar , werken onder je niveau is schadelijk voor je carrière , maar dat willen ze niet in zien bij de participatie bedrijven, dus zorgen dus wel degelijk voor je einde loopbaan en kansen op een goed leven met goede vooruitzichten.
   Er is vaak veel onbegrip en ook een hele grote maten een soort van tunnelvisie zo als ze dat bij de politie ook wel vaak hebben . ze zijn jaren gewent om met zwaar gehandicapte mensen om te gaan maar willen nu nog niet toe geven dat het de laatste 25 jaar het geval niet meer is , maar dat er ook mensen zijn die gewoon heel goed zelfstandig beslissingen kunnen nemen en dingen kunnen doen. want de ogen gezien vanuit een participatie bedrijf is dit heel vreemd als mensen zelf kunnen denken , ik maak niets anders mee , kom je met je hoofd boven het maisveld uit dan word je letterlijk gewoon onthoofd .
   leuke discussies zijn altijd wel , je neemt geen initiatief word er dan gezegd, nee want als ik het wel doet komt er in mijn functie gesprek te staan dat ik iemand ben die niet naar de werkleiding luistert alleen maar zijn eigen dingen doet , dat deze eigen dingen goed of slecht zijn daar word even niet vermeld ( negatief wegzetten ) , dat na dat je bij een functie gesprek nadat je een handtekening heb gezet , nog even negatieve dingen tegen over het bedrijf weg worden gestreept in dat gesprek , daar hoor je ook niemand meer over , net zo als aanpassingen maken nadat je alles heb getekend en het stuk niet meer onder ogen krijgt nog even in je nadeel gaan veranderen (( ja ik ben hier achter gekomen omdat ik in 2002 mijn hele dossier van stroomopwaarts heb opgevraagd en toen bleken er veel dingen anders te zijn dan die ik zelf getekend had , om nog maar eens bij een hele negatieve beoordeling die ik volgens hun niet wilde tekenen om dat hij te negatief was en wel in mijn dossier zat , maar dus door gewoon te controleren op dag tekening (chef) van die functie gesprek en ziektewet lijst dat ik heel die dag niet aanwezig was , dus hoe zo niet willen tekenen , weet pas nadat ik het dossier heb opgevraagd van het bestaan van die negatieve beoordeling (2000) ook de reden dat de ARBO toen heeft besloten om mijn vooral tijd ziek te behouden tegen over het TBV .. omdat er doelbewust mijn als persoon negatief werd weggezet en niets gedaan werd aan mijn klachten …. ( we spreken hier al over 2000 ) (TBV heeft al vanaf het begin af aan mijn gezondheids klachten ontkent , maar gebruiken het wel tegen mij .
   Was toevallig een voorman waar de hele afdeling tegen was en die persoon weg wilde hebben , wat in 2002 juist weer tegen mijn gebruikt werd , dat mensen voor mij weg wilde ( getuigen heeft hier ook op ingehaakt ) en heeft verteld dat het helemaal niet juist is zo als TBV ( stroomopwaarts beweerde ) maar dat hij zelf ook weg wilde maar dat was niet om mij en in die tijd dat veel mensen daarover begonnen was ik nog helemaal niet meer inbeeld bij die afdeling en ziek thuis of al gedetacheerd bij de BGS ( deze schrijven van getuigen heb ik nog hoorzitting 2002 ) waar ook TBV mij had afgekeurd in februari dag na de keuring die ook maar door 1 persoon is gebeurd maar ik er meerdere personen op de dag van afspraak had moeten hebben , maar de brief was getekend in januari ( de afwijzing brief ) en had toen zware begeleiding nodig. en dan nu maar raar vinden dat mensen bij Stroomopwaarts werken dat er zo veel klachten zijn ? en een hoogziekte verzuim ? Maar dit soort dingen zal je nooit horen , dat willen ze liever onder de vloermat vegen , helaas heb ik deze stukken nog allemaal want hun ( TBV) stroomopwaarts) is volgend mijn jobcoach alles kwijt en kunnen dit niet meer terug kijken omdat ze alles weg hebben gegooid of kwijt geraakt , bewust of willen ze niet dat de waarheid bovenwater komt wat er voor praktijken er binnen de 4 muren gebeuren en gebeurd zijn ?
   Maar nogmaals je ( GL) mag komen kijken in de stukken die ik heb en dan mag je zelf oordelen … de bewijzen liegen er niet om ( zelfs van de BGS heb ik stukken liggen die niet in het goede speken van het bedrijf ( wat nu dus stroomopwaarts is .. vele mensen van toen werken er nu nog … en leven nog steeds met deze problemen en zullen hier als er niet echt eens hulp komt en ook hier de mensen eens te gemoed komen met een vergoeding nooit meer los van komen en hier elke dag nog hinder van hebben , ik kijk hierbij alleen al naar mezelf

 3. Ik liep.vanaf 1988 in de WAO ben gaan werken bij de toen nog b..g..s 18 jaar lang en hebben mijn gewoon in de w..a…o…laten lopen. Dus dubbel geld ontvangen

  1. inderdaad dat ze erg dubbel zijn is mij ook al vaker opgevallen , eigenbelang eerst, maar dat is juist net waarop ik zo wel bij de ARBO en bij de Rechter meerdere keren in mijn gelijk bent gesteld , puur omdat hun niet aan eigenbelang mogen denken maar aan het belang van de cliënt moeten denken daar krijgen ze ook geld voor ( doen ze dit niet is het fraude plegen met overheids geld , en daarbij even over de ziekte wet terug te komen er word door leidinggeven en jobcoach gezegd dat je je nooit mag ziek melden als je privé problemen heb , doe je dit wel is het ontslag want de zaak mag daar niet de dupe van zijn.. maar dan moeten ze niet nadat je dit voor de 500 keer heb aan moeten horen een brief sturen dat je een andere jobcoach krijgt ivm met dat je oude jobcoach even niet meer kunt werken omdat haar prive sfeer veel problemen geeft en dat ze daarom even uit de roulatie is ( overspannen ) en misschien over een half jaar wel weer terug komt, ziek melden om privé reden was toch ontslag op staande voet zo als ze dat zelf ook vaak je op een denigrerende manier aanspraken als je zelf door een zware burn out thuis zit om dat je al meet dan 20 jaar niet aan prive toekomt om dat je niets anders bezig ben met herstellen van hun fouten en alles er aan probeert te doen om uit de negatieve sfeer te komen en intimidatie van die lui die daar rond lopen te komen , ik heb al twee relaties zien beëindigen door dat de mensen er niet mee konden leven dat dat ik allen maar met het werk bezig bent , dit zelf in mijn slaap heel onrustig bent, als ik al kan slapen …. door de angsten en de nachtmerries die je nog steeds wekelijks heb, soms ben je liever dood dan heb je tenminste hopelijk nog eens rust die ik nu al meer dan 20 jaar niet meer heb , het genieten van het leven is er niet meer bij door alle gezondheid klachten , weinig geld ( geen vooruitzicht op grote verbeteringen ) dit wel diverse keren al belooft ) maar even terug te komen , de zaak mag niet de dupe zijn van de prive sfeer , maar hoe zit het dan met de prive sfeer mag er ook niet onder lijden van je zakelijk kanten , en deze dingen die ik nu al bijna 25 jaar mee maakt neemt gewoon alles in beslag en keer op keer word je niet gehoord of niet serieus genomen , in Prive , zo wel GGZ , psycholoog en psychiater ( dit jaar zelf nog ) zegt dat er niets met mij aan die hand is op geestelijk vlak , en dat ik wel getraumatiseerd door het bedrijf en dat komt mede door het te groot verschil in prive / werk dat is gewoon veel te groot wat betreft het niveau verschil , neem daarbij nog eens het elke keer het intimideer en het maken van loze beloftes vaan de cliënten toe .. terwijl deze man zich altijd netjes aan de afspraken houd , en dat verwacht ik ook van mijn mede mens ..
   Want mens in prive gaan je ook wantrouwen , als je met een mooie belofte die je mondeling heb gemaakt bij Stroomopwaarts en dit in prive sfeer verteld , om daar over 4 a 5 5 maanden later door privé weer op aan gesproken te worden , en dan dat je het antwoord weer onbeantwoord moet laten omdat er nog niets is veranderd , mensen gaan hier door namelijk ook twijfelen of je wel de waarheid spreek of dat het niet aan de cliënt ligt dat het weer niet goed is gegaan , op deze manier ben ik door alles al veel mensen kwijt geraakt omdat ze totaal niet kunnen begrijpen wat er tussen de muren van een WSW bedrijf gebeurt .. veel mensen hebben een veel te positief beeld van het bedrijf , dat had ik ook toen ik begon in 1995 , dacht even snel wat opleidingen te gaan doen als IT er en mijn rijbewijs halen , want dat was bij de intake afgesproken dat ik alles kon doen en leren wat ik wilde en dat ze me zouden helpen met het vinden van een goede werkplek ….. nou dat heb ik geweten , was iets te positief daar binnen gekomen maar om daar nu al meer dan 20 jaar voor gestraft te worden …. en je trots en eigenwaarde helemaal te gronde gegooid zien worden door zulke bedrijven … Nu weet ik ook wel waar de afkorting WSW voorstaat – Wij Slopen Werknemers , ja dat is een feit , dat ze nog net geen boord voor de ingang neer zetten met “Arbeit macht frei” maar het scheelt niet veel …. vrij ???? ik had achter af beter iemand in 1995 kunnen vermoorden dan had ik wel de begeleiding gehad en hulp gehad om weer normaal terug te keren in de maatschappij, en dan was ik nu ook vrij man geweest en misschien wel op het niveau kunnen werken waar ik toen in 1995 heen wilde , en dan had ik nu ook misschien wel een goede prive gehad met een normaal inkomen en dat is toch waar je voor werkt en niet om je hele leven te zien voorbij gaan aan gezondheids klachten door je werkgever en zware tegenwerking , want je werkt om te leven , maar ik leef nu alleen maar om te overleven en hopen dat het morgen wel beter zal gaan , Maar we blijven positief denken dat mijn inspanning en alle ellende van de afgelopen 25 jaar nu eens in iets positiefs gaat veranderen , zo dat ik niet alles van 25 jaar , 24 uur perdag voor niets heb gedaan en dat ik dan nu eindelijk kan gaan herstellen en beginnen met mijn leven zo als ik het ook eens prettig zou vinden …. of is dat te veel gevraagd ?
   .

   1. HSPer.

    De structurele wantoestanden zoals jij die benoemt zijn niet bepaald nieuw.

    De eerdere participatie samenleving stamt van ca 150 jaar geleden en werd ingesteld na formele afschaffing van de slavernij toen bedrijven zonder goedkope arbeidskrachten dreigden te geraken. Het spreekwoordelijke keukentafelgesprek waarbij de doorgaans niets vermoedende burger willen en wetens wordt opgezet, is in dat kader opgepoetst.

    ‘Noodzakelijk geachte ondersteuning’ waartoe tegenwoordig Participatiebedrijf Stroomopwaarts MVS bij 3-besluit door de MVS-colleges is gemachtigd, heette voeger ‘Contract arbeid onder Poenale Sanctie’.

    Na het bekend raken van het aanvankelijk zorgvuldig achtergehouden ‘Remrev-rapport’ traden er net als nu René Karens (fractievoorzitter GroenLinks) lieden op de voorgrond om het systeem van onvrije arbeid en haar private uitvoerders als nu Participatiebedrijf Stroomopwaarts MVS te verdedigen vanwege de daarmee gemoeide geldelijke belangen van de aandeelhouders.

    Dat het hierbij ging en gaat over ‘Onvrije arbeid na de afschaffing van de slavernij’ moge blijken uit het academisch proefschrift van Wilhelmina Kloosterboer uit 1954 waarin in de inleiding wordt verwezen naar het standaardwerk ‘Slavery As an Industrial System’, de dissertatie uit 1900 van Herman Jeremias Nieboer waarin deze stelt ‘dat het al dan niet voorkomen van slavernij bij een volk samenhangt met de economische situatie waarin zo’n volk verkeert. Zijn de omstandigheden zodanig, dat er een aanbod aan vrije arbeiders is, dan zal er in het algemeen geen slavernij zijn. Ontbreken daarentegen arbeiders die zich vrijwillig voor werk aanmelden, dan zal wel in de meeste gevallen slavernij worden aangetroffen”.

    Kloosterboer acht de afschaffing van slavernij in de loop van de negentiende eeuw imeestal niet zo waren dat een voldoende aanbod van vrije arbeiders verwacht mocht worden. n het licht van deze theorie ‘preamatuur’ nu de omstandigheden: ‘Het was dan ook wel zo, dat de stoot tot de vrijmaking werd gegeven door groepen, die niet rechstreeks bij de slavernij betrokken waren. De slavenhouders zelf waren fel tegen de afschaffing gekant en – voerden spoedig nieuwe vormen van onvrijheid in, die de vroegere slavernij vervingen……

    Het is dan ook niet in te zien, waarom er bij gebrek aan vrije arbeiders juist slavernij zou moeten ontstaan (waarop Nieboer o de nadruk legt). Horigheid, schuldslavernij, en ook contractarbeid onder poenale sanctie vervullen, als arbeidsstelsels bezien, precies dezelfde functie. Het zal afhangen van de geest van de tijd, welke vorm van onvrijwillige arbeid in feite voorkomt. Na de afschaffing van de slavernij zou de publieke opinie in Westerse landen het opnieuw invoeren van echte slavernij nooit hebben goedgekeurd, al was er nog zo’n nijpend arbeidersgebrek. In zulke gevallen ontstonden dan echter nieuwe vormen van gedwongen arbeid – die vaak niet minder erg voor de slachtoffers waren dan eigenlijke slavernij.’.

    Daar waar in Tjsechie een wetvoorstel van gelijke strekking als de Participatiewet niet voorbij het Consttutioneel Hof zou komen, passeerde dergelijke wetgeving op dezelfde grondslag in Nederland de Eerste Kamer nadat de Tweede Kamer het wetsvoorstel dolenthousiast had omarmd.

    In 2015 was met de Participatiewet onvrije arbeid onder poenale sanctie een feit, waarbij Stroomopwaarts MVS hier staat voor regionale slavenhouder en lieden als René Karens (fractievoorzitter GroenLinks) staan voor de hiervan profijt trekkende aandeelhouders die de situatie natuurlijk liefst zo laten…

     1. Ik zou heel graag eens met u in contact komen dhr H B Sodenkamp , want ik heb hier voor heel veel bewijzen liggen die in het nadeel zijn van Stroomopwaarts maar niemand daar eens de tijd voor neemt om dat te onderzoeken en eens echt in te kijken ,maar ik wel nu al 25 jaar mijn leven totaal door beïnvloed word …. mail bij de redactie is bekent ik geeft hier bij toestemming om hem op te vragen groetjes of misschien dat de redactie even een mail naar hem kunt sturen met mijn mailtje 🙂 ik ben de wanhoop echt nabij , ik zie geen andere uitweg meer op dit moment om andere dingen nog te doen ……..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *