Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GROENLINKS SCHIEDAM: HONDERDEN KLACHTEN VUURWERKOVERLAST

De gemeente Schiedam zoekt geen aansluiting bij een landelijk meldpunt, zoals eerder door GroenLinks is voorgesteld. Inwoners van Schiedam kunnen de overlast van het afsteken van vuurwerk rechtstreeks melden bij de gemeente.  Met name melden via het telefoonnummer 14010 heeft als voordeel dat de meldingen geregistreerd worden en er terugkoppeling kan plaatsvinden indien de melder dit wenst. Aansluiting bij een landelijk meldpunt zou betekenen dat er wel wordt geregistreerd, maar dat er geen opvolging is.  Het online Meldpunt Vuurwerkoverlast stond de afgelopen jaren te boek als onbetrouwbaar. Zo was het mogelijk om, desnoods met verzonnen mailadres, onbeperkt klachten te melden in welk postcodegebied in Nederland dan ook, nota bene vanaf één en hetzelfde ip-adres.
De gemeente Schiedam zoekt geen aansluiting bij een landelijk meldpunt, zoals eerder door GroenLinks is voorgesteld. Inwoners van Schiedam kunnen de overlast van het afsteken van vuurwerk rechtstreeks melden bij de gemeente.
Met name melden via het telefoonnummer 14010 heeft als voordeel dat de meldingen geregistreerd worden en er terugkoppeling kan plaatsvinden indien de melder dit wenst. Aansluiting bij een landelijk meldpunt zou betekenen dat er wel wordt geregistreerd, maar dat er geen opvolging is.
Het online Meldpunt Vuurwerkoverlast stond de afgelopen jaren te boek als onbetrouwbaar. Zo was het mogelijk om, desnoods met verzonnen mailadres, onbeperkt klachten te melden in welk postcodegebied in Nederland dan ook, nota bene vanaf één en hetzelfde ip-adres.
SCHIEDAM- Sinds het meldpunt vuurwerkoverlast.nl zaterdag online ging, zijn er landelijk meer dan 25.000 meldingen over vuurwerkoverlast binnengekomen, waarvan 94 uit Schiedam.

Opvallend veel klachten gaan over overlast door ‘supermarktvuurwerk’ dat al sinds begin december in de schappen ligt van onder andere Aldi, Lidl en Action. Het vuurwerk dat in de supermarkten ligt is categorie 1-vuurwerk dat het hele jaar door legaal verkocht mag worden. Het is voornamelijk knalvuurwerk zoals luchthuilers, voetzoekers en knetterballen. Zwaarder vuurwerk mag pas vanaf 28 december worden verkocht en pas op 31 december na 18.00 (tot 02.00 ‘s nachts) worden afgestoken. Toch klaagden veel mensen al eerder over de overlast door zware vuurwerkbommen, die prullenbakken en vuilcontainers opblazen.

Een greep uit de Schiedamse meldingen:

“Niet normaal dat het nu al begint!! wanneer wordt er nu eens wat aan gedaan???”

“Ik hoop dat jullie meldpunt een verandering kan brengen. Ik heb niet eens iets tegen het vuurwerk maar ik vind het vuurwerk dagen lang echt te veel. Want morgen wordt nog erger. En overmorgen nog erger. En niemand die het controleert.”

“Moet gestresst de hond uitlaten, het dier kruipt over de grond van angst.”

“In de late avonduren worden wij met grote regelmaat opgeschrikt door een harde doffe dreun, alsof er ergens een bom afgaat. Niet alleen hoogst irritant maar in deze tijden van oorlogen en terrorisme schrik je van die geluiden.”

“Het kan toch niet waar zijn dat de Lidl en de Action vuurwerk verkopen wat NU al afgestoken mag worden????”

Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Schiedam. Met het meldpunt willen de initiatiefnemers in kaart brengen hoe groot de overlast door vuurwerk is. “Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro’s aan schade aangericht door vuurwerk en hebben er duizenden mensen last van”, zegt raadslid Katinka de Rover van GroenLinks Schiedam. “We gebruiken de meldingen om te pleiten voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *