WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GROENLINKS SCHIEDAM: BETER WONEN DOOR ‘AARDGASVERBOD’

SCHIEDAM- Raadslid Sandra Mantingh (GroenLinks) denkt dat het aardgasverbod voor Schiedam-Groenoord (Nieuwe Energie voor Groenoord) de wijk voordeel kan opleveren. Op de eigen website van de partij somt ze op: ‘Veiligere woningen, meer wooncomfort, sociale kansen, werkgelegenheid, heringerichte buitenruimte en betrokkenheid bij de wijk. Het wordt als we daar volgend jaar toe besluiten beter wonen in Groenoord. En dan ook nog duurzaam!’

De GroenLinks-politica stelt dat er sowieso geen ‘gasverbod’ komt voor Groenoord. Mantingh: ‘En de kosten voor bewoners, die zijn voorlopig nog niet te bepalen. Verhalen over bewoners die straks gedwongen veel duurder uit zullen zijn, zijn dan ook niet terecht. Wij vinden het heel jammer dat sommige partijen de afgelopen maanden met halve waarheden en hele leugens vooral uit lijken te zijn op onrust en bangmakerij.’

Burgemeester en wethouders houden iedereen sinds de zomer voor dat de uitvoering werkgelegenheid oplevert en er voor huurders van Woonplus geen extra kosten aan zitten te komen. Het streven is ook particuliere woningeigenaren woonlasten neutraal te laten aansluiten op het warmtenet van Eneco, maar er wordt geen enkele garantie gegeven. Dat geldt ook voor de kosten voor het ombouwen van de installaties.

Verhuurder Woonplus wil al hun huurwoningen in Groenoord aansluiten op het restwarmtenet van Eneco. Volgens berekeningen van de Groenoord Belangen Groep zullen de huren in Groenoord daardoor stijgen met 105 euro per maand. De gemeente had het eerder over een lastenstijging voor huurders van ongeveer 27 euro per maand. Huiseigenaren moeten hiervoor een extra lening afsluiten van 15.600 euro, zo liet de gemeente al eens weten.

Burgemeester en wethouders hebben ondertussen geheimhouding gelegd op de inhoud van meerdere stukken rond het aardgasverbod: het gaat om de documenten ‘Businesscase Energie voor Groenoord’ en ‘Haalbaarheidsonderzoek referentiecomplexen aansluiten op stadsverwarming in Groenoord’.

De gemeenteraad wil een kostenscenario zien waarbij wordt gerekend met een aansluitingspercentage van nog maar 8o %. Het stadsbestuur belooft dit scenario de komende tijd verder uit te werken. Het scenario zal deel uitmaken van het definitieve voorstel wat volgend jaar aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

3 gedachten over “GROENLINKS SCHIEDAM: BETER WONEN DOOR ‘AARDGASVERBOD’

  1. Mis transparantie over kosten en hoe deze kosten zijn gespecificeerd. Daardoor ontstaat veel achterdocht naar gemeente. Applaus voor Rotterdam, daar hebben ze het goed voor elkaar.

    Uit het AD:

    Wat betekent dit (financieel) voor de bewoners?

    Deze ervaring gebruiken we in andere gebieden

    Dat hangt er vanaf. Het gebied rond de Heindijk telt 183 woningen in particuliere handen en 261 huurwoningen van corporatie Woonbron. De corporatie verzekert de huurders dat er niets verandert. De kosten van de verbouwing, zo’n 5000 euro per woning, komt voor rekening van de corporatie. ,,U kunt op dezelfde manier uw verwarming aanzetten en het wooncomfort blijft hetzelfde.” De woonlasten, dus ook de energierekening, gaan niet omhoog, luidt de belofte. Het zware werk wordt vooral buiten uitgevoerd; de bewoners hoeven tijdens de omschakeling slechts één dag zonder warmte te zitten.

    Voor de eigenaren in de laagbouw aan de Heindijk ligt dat anders. De kosten liggen daar hoger, rond de 14.000 euro per woning. Dat wordt voor het grootste deel door gemeente vergoed: de huiseigenaar moet zelf 1500 euro inbrengen.

  2. Is Sadra nu zo naïef dat ze dit zelf gelooft? Wat een onzin verkoopt ze om niet in gewoon Nederlands te zeggen wat een stom gelul. Meid ga je schamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *