Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GLASFABRIEK SCHIEDAM DRAAIT OVENS UIT

In maart waren werknemers aan het staken voor een beter sociaal plan bij de Schiedamse glasfabriek.

SCHIEDAM- De glasfabriek van I-O aan de Buitenhavenweg in Schiedam heeft  al één oven uitgezet. Op 22 augustus volgt de andere oven van de Amerikaanse multinational.

Over het stilleggen van de eerste oven zijn de autoriteiten geïnformeerd. “Dit in verband met milieu- en veiligheidsaspecten”, zegt Rob Daamen, algemeen directeur van de glasfabriek. “We hebben natuurlijk een engineering team die dat allemaal doen. Die hebben dat veel vaker gedaan wanneer ovens worden vernieuwd. Het stoppen van een oven duurt ongeveer een dag of vijf, zes. Het betekent eigenlijk dat onderin de oven gaten worden gemaakt, waardoor vloeibaar glas wegloopt in containers. Dat wordt afgekoeld , want het is nog steeds vijftienhonderd graden heet.  Wanneer het afgekoeld is wordt het afgevoerd voor hergebruik.”

Op 31 augustus is de laatste werkdag voor de nog honderdvijfenzeventig resterende werknemers bij de glasfabriek. Vijftig arbeidskrachten hebben inmiddels elders werk gevonden. Voor het overige personeel is sinds deze maand gestart met een outplacementtraject, als onderdeel van het sociaal plan.

Vanaf 1 september zijn de werknemers die nog geen andere baan hebben gevonden vrijgesteld van werk. Ze zitten dan nog in de opzegtermijn. Op die manier kunnen ze doorbetaald op zoek naar een vervangende werkgever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *