WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEVREESDE JAPANSE DUIZENDKNOOP DUIKT OP IN SCHIEDAM

SCHIEDAM- De gevreesde Japanse Duizendknoop woekert in Schiedam. Volgens de gemeente komt de invasieve plant in toenemende mate en op verschillende locaties voor in de jeneverstad. Het gaat bijvoorbeeld om de Schiekade en de Harreweg.

De plant heeft een grote groeikracht. Hij verdringt daarbij de andere kruiden en struiken. De Japanse duizendknoop kan door scheuren via de fundering huizen binnengroeien en door asfalt heen breken.

Er zijn geen insecten of schimmels die er noemenswaardig van eten (hooguit nectar), waardoor de plant niet in zijn opmars wordt gestuit. Doordat er geen insecten van leven, is een ondergroei die door Japanse duizendknoop wordt gedomineerd voor vogels en kikkers volslagen oninteressant.

In diverse landen is er wetgeving tegen het verspreiden van deze plant, onder andere in het Verenigd Koninkrijk. Op bouwlocaties moet de plant er eerst worden bestreden. Onder andere in de Amerikaanse staat Washington wordt de plant ook in natuurgebieden intensief bestreden met glyfosaat.

De Japanse duizendknoop is een plant uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae). De plant komt oorspronkelijk uit Japan, maar doet het ook in streken elders op de wereld erg goed. Vaak is in een lokaal gebied een grote hoeveelheid van deze soort te vinden en in de verdere regio niet.

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

2 gedachten over “GEVREESDE JAPANSE DUIZENDKNOOP DUIKT OP IN SCHIEDAM

  1. De plant woekert op veel locaties in Schiedam en Vlaardingen. Heb door de jaren heen herhaaldelijk vindplaatsen in het openbare groen gemeld bij onze verantwoordelijke instanties.
    Tevaak bleek men aldaar vervolgens helaas totaal niet op de hoogte te zijn van dit probleem.

    Er ligt hier dus duidelijk nog een stukje huiswerk voor de verantwoordelijke instanties.

    Men moet gewoon alle vindplaatsen officieel registreren in een openbare regionale databasis. Vervolgens moet men terplekke de voortgang monitoren, en alleen bij acute overlast ivm veiligheid en leefbaarheid zeer lokaal bestrijden.

    Belangrijkste preventieve maatregel is de bloemtoortsen te blijven verwijderen zodat zich geen zaad kan vormen. Hiermee wordt in ieder geval de vorming van nieuwe brandhaarden verhinderd. Het intensief blijven wegmaaien van de plant oogt goed, maar kan de wortelstokken stimuleren om omringend land te koloniseren.

    De plant kan trouwens gewoon op de composthoop, maar alle wortelrestanten moeten absoluut met het gewone huisvuil mee (!!!) naar de vuilverbrandingsovens, omdat de hittebestendige wortels de hoge temperatuur van het pasteurisatie proces overleven tijdens het industriele composteringsproces.

    Ook wordt momenteel geopperd dat de plant misschien niet zulke dramatische effecten zal hebben als wel voorspeld is in alle doemscenario’s.

    Opmerkelijk, trouwens, dat glyfosaat hier nog even uitvoerig aangemerkt wordt als bestrijdingsmiddel(gezien die rechterlijke MEGA uitspraak zojuist in de VS). Glyfosaat werkt bovendien vrijwel niet tegen de Japanse duizendknoop, zo wijst de praktijk uit.

  2. Wij wonen in Frankrijk en hier woekert hij overal behalve in het zuiden. Dankzij de EU mag er geen bestrijdingsmiddel gebruikt worden. Ongelofelijk wat een schade!!! Wij zien het elk jaar toenemem en niemand doet iets. Journalisten, alsjeblieft, pak dit onderwerp groots en serieus op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *