Schiedams Nieuws
Waterweg Actueel

Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEVANGENISSTRAF VOOR WEGWERPPLASIC IN SCHIEDAM MAG

SCHIEDAM- Het per 2020 zwaar straffen op het gebruik wegwerpplastic in Schiedam is niet in strijd met de wet. Volgens burgemeester en wethouders van Schiedam heeft de gemeenteraad ‘autonome verordenende bevoegdheid ten aanzien van zijn eigen huishouding (art. 149 en 108 Gemeentewet)’. Zo lang het verbod maar niet in strijd is met hogere regelgeving. Wel bestaat de kans op schadeclaims, waarna de rechter het verbod op wegwerpplastic alsnog van tafel kan vegen. Gedacht moet worden aan schadeclaims van organisatoren van evenementen voor gemaakte meerkosten. Te zijner tijd wil de gemeente per geval beoordeeld in hoeverre deze claims terecht zijn.

Schiedam loopt met het verbod vooruit op vergelijkbare EU-regels die per 2021 gaan gelden. 

Onder meer organisatoren van een buurtbarbecue in Schiedam riskeren volgend jaar een gevangenisstraf van drie maanden of een geldboete van 4.150 euro bij gebruik van plastic wegwerpbestek, borden, rietjes, bewaarbakjes en bekers. De sancties gelden voor alle evenementen waarop een vergunning- of een meldingsplichtig rust. Of de straffen proportioneel zijn dient per overtreding te worden bepaald, vinden burgemeester en wethouders.

GEEF UW MENING!!

Plaats een reactie onder dit bericht op deze site (scrol naar beneden). Gebruik uw vrijheid van meningsuiting!

LET OP!! Spreek vrijuit, maar reacties die oproepen tot geweld en verwensingen met ziektes worden niet getoond.

Publicatie kan (soms) enige tijd duren.

1 reactie op “GEVANGENISSTRAF VOOR WEGWERPPLASIC IN SCHIEDAM MAG

  1. Hebben ze niks anders te doen ..Gemak diende toch de mens? wat was er mis met glazen verpakkingen waarop statiegeld stond,papieren zakken.enz…..lang geleden zelf ingebracht en nu wordt je dus gestraft,ze moeten de fabrikanten aanpakken en niets meer op de markt brengen. Nu wordt de burger gestraft voor iets wat de industrie zelf heeft ingevoerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *