WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEMEENTERAAD SCHIEDAM ACHTER GEHEIM OVERLEG ‘VLUCHTELINGEN’

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) sluit niet uit dat hij gemeenten zal dwingen om noodopvang te bieden aan asielzoekers. Dat zei Dijkhoff donderdagmiddag in reactie op de onrust die ontstond tijdens en na een bewonersbijeenkomst in het Drentse dorpje Oranje. In het Gelderse dorp Wezep heeft  het gemeentebestuur  de bouw van een opvang voor zeshonderd mensen geanuleerd, na felle protesten van bewoners. De komst van hooguit driehonderd asielzoekers naar Wezep zou volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers financieel niet interessant zijn.
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) sluit niet uit dat hij gemeenten zal dwingen om noodopvang te bieden aan asielzoekers. Dat zei Dijkhoff donderdagmiddag in reactie op de onrust die ontstond tijdens en na een bewonersbijeenkomst in het Drentse dorpje Oranje.
In het Gelderse dorp Wezep heeft het gemeentebestuur de bouw van een opvang voor zeshonderd mensen geanuleerd, na felle protesten van bewoners. De komst van hooguit driehonderd asielzoekers naar Wezep zou volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers financieel niet interessant zijn.

SCHIEDAM- Het geheime overleg dat burgemeester Cor Lamers (CDA) woensdagavond had met de voorzitters van de bewonersverenigingen in Schiedam was op verzoek van de gemeenteraad,  zo heeft de gemeente in een persbericht laten weten. De burgemeester en de wethouders Patricia van Aaken (CDA) en Mario Stam (PvdA), hebben met de voorzitters gesproken over de eventuele opvang van ‘vluchtingen’ in Schiedam. De besloten bijeenkomst in het onderkomen van Seniorenwelzijn aan de Nieuwe Maasstraat zou zijn bedoeld om bij hen ‘aandachtspunten en zorgen op te halen’.

Naar aanleiding van de migratiecrises heeft Lamers aangekondigd dat de gemeente Schiedam gaat onderzoeken of en zo ja welke mogelijkheden Schiedam heeft – nu en in de naaste toekomst – om een substantieel aantal  irreguliere migranten op humane wijze en voor een langere periode opvang te bieden.

De gemeente anticipeert daarmee op een mogelijk verzoek van het COA om een bijdrage te leveren aan de opvang van de illegale migranten die naar Nederland komen. Dat verzoek heeft het COA overigens nog niet gedaan.

Niet alleen mogelijke locaties worden verkend, maar ook wordt gekeken naar de gevolgen van de komst van de migranten voor onder andere onderwijs, werk, gezondheidszorg en vrijwilligerswerk.

In deze oriënterende fase heeft het college bij de raadsleden, tijdens twee informele en besloten bijeenkomsten, hun ideeën en suggesties over het onderzoek opgehaald.

In deze fase wordt duidelijk of er, naar het oordeel van het college, in Schiedam geschikte opvanglocaties zijn of kunnen komen. De uitkomst kan zijn dat er geen geschikte locatie is. Het kan ook zijn dat het college één of meerdere locaties geschikt acht. In dat laatste geval heeft de gemeente haar ‘huiswerk’ gedaan op het moment dat Schiedam een verzoek krijgt van het COA.

Op het moment dat het COA de gemeente Schiedam daadwerkelijk het verzoek doet een bijdrage te leveren aan de opvang van de migranten, start de gebruikelijke openbare besluitvorming waaraan iedereen die dat wil een bijdrage zal kunnen leveren.

1 reactie op “GEMEENTERAAD SCHIEDAM ACHTER GEHEIM OVERLEG ‘VLUCHTELINGEN’

  1. Lamers faciliteert alvast valles zonder dat ik hem heb kunnen betrappen op 1 enkele poging om de tsunami tegen te gaan.
    Ik heb een hekel aan die gelatenheid die ik in mijn omgeving ook telkens hoor. “Ja het is nu eenmaal zo, ze komen nu eenmaal, we moeten nu eenmaal iets doen het is niet anders”. Gadverdamme, het is wel anders slappelingen, verzet u allen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *