WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEMEENTEARCHIEF SCHIEDAM KOOPT WERK HUGO LANDHEER

SCHIEDAM- Het Gemeentearchief Schiedam heeft de hand weten te leggen op een schilderij van de Schiedamse schilder Hugo Landheer (1896-1995). Het is een vrije afbeelding van Schiedam vol beweging en kleur.

Het is niet de enige afbeelding die Landheer in zijn leven schilderde van Schiedam. De schilder is in onze stad geboren en getogen en de molens, stegen en bruggen komen vaak terug in zijn oeuvre. Het Stedelijk Museum Schiedam heeft werken van hem in zijn collectie. Hij schilderde niet zozeer realistische afbeeldingen van Schiedam en andere plekken, maar eerder droombeelden. De thematiek is vaak stadsgezichten, bruggen, molens, havens, schepen, dieren, portretten en (kerk)interieurs.

Uit de recensies van tentoonstellingen blijkt wel dat recensenten moeite hadden zijn stijl te benoemen. Een zin uit een recensie in het Rotterdamsch Parool / De Schiedammer van mei 1948 is wel op een groot gedeelte van zijn werk toepasbaar: “Lijn en vlak schijnen een zeer ondergeschikte functie te verrichten, daar de vorm geheel wordt gegeven door de kleuren.” Wat het benoemen ook bemoeilijkt is dat Landheer een lange periode, van de jaren 1920 tot de jaren 1990, heeft gewerkt en ook nog eens in verschillende technieken werk heeft geproduceerd.

Landheer is op 9 december 1896 in hartje centrum op de Hoogstraat 50 geboren. Zijn vader Jan Landheer had op Hoogstraat 43 vanaf 1887 een ‘sigarenmagazijn’ en verkocht sigaren, tabak, snuif, koffie en thee. In 1890 trouwde hij met Klazina Jongenburger. Vier jaar later verhuizen zij met hun twee kinderen Maria en Bert naar Hoogstraat 50 om daar de koffie, thee en sigarenwinkel van Bijlandt voort te zetten. Op dit adres worden nog twee kinderen geboren, Hugo en Jo.

De zaken liepen goed genoeg, zodat Jan en Klazina het zich konden veroorloven om hun kinderen ook naar het middelbaar onderwijs te laten gaan. Na de vijfjarige HBS mocht Hugo naar de Kunstacademie in Rotterdam.

In het boek ‘Hugo Landheer, Overzicht 1925-1990’ van J.H.M. Jacobs, uitgebracht naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam, haalt Landheer herinneringen op aan zijn geboortestad.

Vanuit zijn woonplaats in Bentveld kijkt hij met een verliefde blik terug op de stad: “Begrijpt u hoe Schiedam inspirerend op mij gewerkt heeft? In mijn dromen beleef ik Schiedam als de mooiste stad van de wereld. Ik zie er oude gebouwen en poorten, ruïnes en de prachtigste kerken, die er in werkelijkheid nooit geweest zijn. Nee, ik heb geen spijt in Schiedam geboren te zijn.”

FACEBOOK IS VERANDERD!

Berichten van media en bedrijven worden minder snel op uw Facebooktijdlijn getoond, tenzij u de ‘als eerste weergeven’ optie instelt. Dan blijven de berichten ten alle tijden te zien.

Maar natuurlijk kunt u de site van Webradio Torpedo ook rechtstreeks bezoeken: www.rijnmondnieuws.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *