WaterwegActueel
Editie Vlaardingen / Maassluis / Schiedam / Hoek van Holland /

GEMEENTE SCHIEDAM REAGEERT NA MAAND ALSNOG OP GRONDVERKOOP

SCHIEDAM- ‘De gemeente rekent nooit met grondquotes’, reageert een woordvoerder van de gemeente Schiedam, na een maand, alsnog op vragen over de grondverkoop onder het oude kantoorpand van de DCMR aan de ‘s-Gravelandseweg.

Ontwikkelaar V16 BV heeft exact 650.938,00 euro betaald voor de grond onder het appartementencomplex in het voormalige kantoor van de milieudienst. Het lijkt er heel sterk op dat de gemeentekas 3,5 tot 6 miljoen euro is misgelopen met de grondtransactie, waarvan de erfpacht pas af zou lopen op 1 juli 2049, omdat de gemeente de grond heeft verkocht op basis van een vierkantemeterprijs in plaats van een grondquote. De woordvoerder van de gemeente spreekt dat tegen.

Volgens de woordvoerder kan een grondquote worden gebruikt voor de bepaling van de verschuldigde grondprijs bij de verkoop van vol eigendom van grond voor ontwikkelingen, maar in het geval van de grond aan de ‘s-Gravelandseweg zou geen sprake zijn van verkoop van vol eigendom, maar van bloot eigendom, namelijk eigendom belast met het zakelijkrecht van erfpacht.

De gemeente Schiedam zou ook nooit rekenen met grondquotes, laat de woordvoerder weten. De grondwaarde wordt berekend aan de hand van de opbrengsten minus de bouwkosten. De woordvoerder stelt: ‘In dit geval was bovendien sprake van een deel erfpacht waarvoor een afkoopsom voor de canon betaald was én een deel met wel een canonverplichting. Hierdoor is de prijs voor het bloot eigendom van het gedeelte waarvoor eerder ooit een afkoopsom betaald was logischerwijs relatief laag.’

Het gemeentelijk grondbeleid geeft de mogelijkheid over te stappen van erfpacht naar vol eigendom bij woningbouw. ‘Als een dergelijk verzoek komt, dan werkt de gemeente daaraan mee’, luidt de verklaring op het stadskantoor. En: ‘Een jaarlijkse inkomstenbron van een leegstand bedrijfspand kan economisch natuurlijk nooit verantwoord worden. Dit geldt eens te meer nu het alternatief in dit geval was dat woningen aan de woningvoorraad zouden worden toegevoegd.’

Diverse taxateurs maakten eerder duidelijk dat zij er van overtuigd zijn dat er voor locaties in de binnenstad met een woonbestemming, en zeven bouwlagen aan appartementen, een zogenaamde grondquote geldt, in plaats van een vierkante meterprijs: minimaal 10% van de te realiseren vastgoedwaarde, maar 30% is ook niet ongebruikelijk. Bij een geschatte waarde van het pand nu van tussen de 35 en 60 miljoen euro komt dat uit op zeker 4 tot 7 miljoen euro en niet de 650.000 euro die V16 BV heeft betaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *